Карло III Напуљски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Карло III Напуљски
Kis Karoly TK.jpg
Карло III Напуљски на мађарској минијатури
Датум рођења 1345.
Место рођења Вишеград
Датум смрти 1386.
Место смрти Вишеград
Династија Capetian House of Anjou
Отац Louis of Durazzo, Count of Gravina
Супружник Margaret of Durazzo
Потомство Јована II Напуљска, Ладислав Напуљски
Претходник Јована I Напуљска
Наследник Ладислав Напуљски

Карло III Напуљски , Карло II Мађарски, Карло Кратки или Карло Драчки (134524. фебруар 1386) је био краљ Напуља (1382—1386), краљ Мађарске (1385—1386) и титуларни краљ Јерусалима.

Краљ Напуља и убиство Јоване Напуљске[уреди]

Син је Луја Драчког. Праунук је Карла II Напуљског и рођак је краљице Јоване I Напуљске, која га је усвојила, јер је био једини мушки наследник старије линије Анжујске династије са Сицилије. Јована I Напуљска се сукобила са папом Урбаном VI. Папа као феудални господар краљевства свргава 1381. Јовану I Напуљску и проглашава Карла III Напуљског краљем Напуља. Карло III Напуљски је помоћу мађарске војске кренуо да заузме престо. Победио је краљичину војску, заузео Напуљ, краљевство и заробио краљицу.

Пошто се сумњало да је краљица Јована I Напуљска убила свога првог супруга из мађарског огранка Анжујаца, Карло се освећује наредивши да се краљица Јована Напуљска удави 1382. у затвору. Тада је Карло III Напуљски постао краљ Напуља. Млађи син француског краља Јована II Доброг, Луј I Анжујски је такође био Јованин посвојени наследник, који је заузео Провансу и Форкалкије. Кренуо је да заузме Напуљску краљевину, али Карло III Напуљски га је поразио.

Краљ Мађарске[уреди]

Створио је 1382. ред Аргоната светог Јована. Наследио је Ахајску кнежевину 1383. године. Када је умро Лудовик I Анжујски, Карло III Напуљски је полагао право на мађарски трон као припадник. Свргнуо је ћерку Лудовика I Анжујског Марију Мађарску децембра 1385. године. Лудовикова удовица Јелисавета је организовала убиство Карла III Напуљског у Вишеграду (данас у Чешкој) 24. фебруара 1386. године. Сахрањен је у Столном Београду. Наследио га је син Ладислав Напуљски, а Марија Мађарска је поново постала краљица Мађарске. После тога његова ћерка Јована II Напуљска била је краљица Напуља и Сицилије.

Спољашње везе[уреди]