Карло III Напуљски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Карло III Напуљски
Kis Karoly TK.jpg
Карло III Напуљски на мађарској минијатури
Датум рођења 1345.
Место рођења Вишеград
Датум смрти 24. фебруар 1386.(1386-02-24) (40/41 год.)
Место смрти Вишеград
Династија Capetian House of Anjou
Отац Louis of Durazzo, Count of Gravina
Супружник Margaret of Durazzo
Потомство Јована II Напуљска, Ладислав Напуљски
Претходник Јована I Напуљска
Наследник Ладислав Напуљски

Карло III Напуљски , Карло II Мађарски, Карло Кратки или Карло Драчки (134524. фебруар 1386) је био краљ Напуља (1382—1386), краљ Мађарске (1385—1386) и титуларни краљ Јерусалима.

Краљ Напуља и убиство Јоване Напуљске[уреди]

Син је Луја Драчког. Праунук је Карла II Напуљског и рођак је краљице Јоване I Напуљске, која га је усвојила, јер је био једини мушки наследник старије линије Анжујске династије са Сицилије. Јована I Напуљска се сукобила са папом Урбаном VI. Папа као феудални господар краљевства свргава 1381. Јовану I Напуљску и проглашава Карла III Напуљског краљем Напуља. Карло III Напуљски је помоћу мађарске војске кренуо да заузме престо. Победио је краљичину војску, заузео Напуљ, краљевство и заробио краљицу.

Пошто се сумњало да је краљица Јована I Напуљска убила свога првог супруга из мађарског огранка Анжујаца, Карло се освећује наредивши да се краљица Јована Напуљска удави 1382. у затвору. Тада је Карло III Напуљски постао краљ Напуља. Млађи син француског краља Јована II Доброг, Луј I Анжујски је такође био Јованин посвојени наследник, који је заузео Провансу и Форкалкије. Кренуо је да заузме Напуљску краљевину, али Карло III Напуљски га је поразио.

Краљ Мађарске[уреди]

Створио је 1382. ред Аргоната светог Јована. Наследио је Ахајску кнежевину 1383. године. Када је умро Лудовик I Анжујски, Карло III Напуљски је полагао право на мађарски трон као припадник. Свргнуо је ћерку Лудовика I Анжујског Марију Мађарску децембра 1385. године. Лудовикова удовица Јелисавета је организовала убиство Карла III Напуљског у Вишеграду (данас у Чешкој) 24. фебруара 1386. године. Сахрањен је у Столном Београду. Наследио га је син Ладислав Напуљски, а Марија Мађарска је поново постала краљица Мађарске. После тога његова ћерка Јована II Напуљска била је краљица Напуља и Сицилије.

Спољашње везе[уреди]