Пређи на садржај

Квидич кроз векове

С Википедије, слободне енциклопедије
Квидич кроз векове
Корице књиге српског издања
Настанак и садржај
Ориг. насловQuidditch Through the Ages
АуторЏ. К. Роулинг
ЗемљаУједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језикенглески
Жанр / врста делафантастика
Издавање
ИздавачУједињено Краљевство Bloomsbury
Србија Чаробна књига
Датум2001.
Број страницаУједињено Краљевство 56
Србија 121
Тип медијатврде корице
Превод
ПреводилацВесна Рогановић
Драшко Рогановић

Квидич кроз векове (енгл. Quidditch Through the Ages) је књига коју је написала Џ. К. Роулинг, како би помогла добротворној организацији Comic Relief. Продајом ове књиге, као и књиге Фантастичне звери и где их наћи, сакупљено је 15,7 милиона фунти за најсиромашнију децу на свету.

Књига[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Ова књига је у „нормалском” свету репродукција имагинарне књиге која припада Хогвортској библиотеци. У свету Хари Потера, ову књигу је написао Кенилворти Висп, стручњак за квидич.

Књига се бави настанком летеће метле, историјом квидича и првим играма квидича, али доноси и списак квидичких клубова у Британији и Ирској. Мадам Пинс, библиотекарка на Хогвортсу, тврди да ову књигу „вуцарају, балаве по њој и уопштено злостављају” готово сваки дан, а Албус Дамблдор каже да је то велики комплимент за сваку књигу.

Оригинални примерак из Хогвортса има упозорење Мадам Пинс, у којем пише да ће кога код ко покуша да уништи књигу достићи црни ужас. У „нормалском” издању књиге постоји и Дамблдорово упозорење, у којем пише да је књига под „лоповском клетвом” која ће задесити сваког ко је предуго чита без плаћања.

Садржај[уреди | уреди извор]

  1. Развитак летећих метли
  2. Старинске игре на метлама
  3. Игра из Квирдичке мочваре
  4. Долазак Златне скривалице
  5. Антинормалске предострожности
  6. Промене у квидичу од четрнаестог века
  7. Квидички тимови Британије и Ирске
  8. Међународно ширење квидича
  9. Развитак тркачке метле
  10. Квидич данас

Кенилворти Висп[уреди | уреди извор]

Кенилворти Висп је имагинарни аутор књиге Квидич кроз векове. У свету Харија Потера, он је признати стручњак за квидич, a уједно и фанатик. Написао је многе књиге o квидичу: Чудеса Вигтаунских луталица, Летео је као луд и Батинање Блаџерки – студија одбрамбених стратегија у квидичу.

Кенилворти Висп живи у Нотингамширу, a своје време проводи или код кућe или "где год да Вигтаунске луталице (његов најдражи клуб) играју ове недеље". Његови хобији су бекгемон, вегетаријанско кулинарство и сакупљање старих летећих метли.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]