Дамблдорова армија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хари Потер организација
Име Дамблдорова армија (ДА)
Установљена октобар 1995. године
Расформирана фебруар 1996. (прва), мај 1998. (друга)
Место Соба по потреби
Вођа Хари Потер
Стални чланови Хермиона Грејнџер, Рон Визли, Невил Лонгботом
Прво појављивање Хари Потер и Ред феникса
Последње појављивање Хари Потер и реликвије Смрти

Дамблдорова армија (скраћено ДА) је назив измишљеног удружења из романа о Харију Потеру британске списатељице Џ. К. Роулинг. Основао ју је Хари Потер, заједно са својим пријатељима Роном Визлијем и Хермионом Грејнџер. Њен првобитни циљ био је учење одбрамбене магије ради заштите од мрачног чаробњака Лорда Волдемора и његових Смртождера. Међутим, касније ДА постаје, уз Ред феникса, главна организација отпора Мрачном господару. Настаје у петој књизи, Хари Потер и Ред феникса, и помиње се све до краја серијала.

Позадина[уреди]

У јуну 1995. године Лорд Волдемор је, уз помоћ свог слуге, Питера Петигруа, повратио своје тело и моћи. Хари је присуствовао његовом повратку и борио се с њим, али је успео да побегне. Убрзо након што је чуо Харијеву причу, директор Хогвортса Албус Дамблдор је покренуо Ред феникса и обзананио целој чаробњачкој заједници да се Лорд Волдемор вратио.

Министар магије, Корнелијус Фаџ, одбио је да поверује у Волдеморов повратак. Он је већ годинама страховао да би му Дамблдор могао преузети функцију, иако он никада није испољио никакву жељу да ради у Министарству магије. Зато му је та обзнана изгледала као покушај ширења панике, да би се уздрмао положај министра. Пошто је Волдемору одговарало да његов повратак остане скривен, није ништа јавно преузимао, тако ризикујући да се открије. Фаџ је почео да шири вести како је Дамблдор посенилио, а да је Хари само један уображени лажов, можда чак и умно поремећен. Велика већина чаробњака због тога није поверовала да је Други рат на помолу.

Фаџ је почео да се уплиће и у управљање Хогвортсом, све у нади да ће сменити Дамблдора и уклонити непостојећу опасност свог положаја. Чак је поверовао како Дамблдор тајно подучава ученике напредним чинима и клетвама, како би их искористио као своју војску и насилно преузео Министарство. Зато је донео неколико декрета о образовању, чиме је максимално смањио права директора и професора Хогвортса, а министарству проширио власт над школом. Као новог професора Одбране од мрачних вештина именовао је свог подсекретара, Долорес Амбриџ.

Убрзо је постало јасно да Амбриџова уопште није дошла у школу да ђаке подучави одбрамбеним чинима. На свим њеним часовима морали су само да читају посебно написан уџбеник који не говори како се практикују клетве. Уместо тога, Амбриџова је заводила дисиплину, уводећи разне забране и стављајући своје колеге професоре на пробни рад. Како је знао да ће, ма колико остали ученици не веровали у то, Волдемор кад-тад прећи у отворени напад, Хари је решио да подучи своје другове одбрани.

Оснивање[уреди]

Идеја о оснивању тајног друштва за учење одбрамбене магије, била је Хермионина. Мада се Хари, изнервиран што сви мисле да је лажов и лудак, у почетку противио тој идеји, схватио је да је боље да покуша. Организовали су састанак са ученицима који су хтели да саслушају Харија. Окупили су се у крчми Вепрова глава, у селу Хогсмид, у близини Хогвортса. Мада је већина ученика заправо дошла да чује Харијеву причу о убиству Седрика Дигорија, неколико њих који су му веровали подсетили су остале колико је он добар у Одбрани од мрачних вештина, и они су пристали да их подучава.

Амбриџова је преко свог доушника сазнала за Харијев састанак са ученицима, па је донела још један декрет, којим се забрањују сва удружења које она није одобрила. Упркос томе, одлучили су да наставе са својом идејом.

Соба по потреби[уреди]

Хари у почетку није знао где ће се одржавати часови, јер је број ученика био неочекивано велик (28). Кућни вилењак Доби, који је радио у Хогвортским кухињама, га је упутио на Собу по потреби. То је посебна одаја на седмом спрату Хогвортса. Она није увек ту, већ се појављује само ако је некоме стварно потребна, опремљена тачно онако како му треба.

Хари, Рон и Хермиона су отишли на место где је Соба и у својој глави замолили да се створи просторија где ће моћи учити Одбрану од мрачних вештина, а да их Амбриџова не може пронаћи. На зиду су се створила лакирана црна врата, а унутра су пронашли књиге о одбрамбеној магији, детекторе мрачних сила и јастуке на којима су могле да седе и да на њих падају при учењу ошамућујућих чини.

Чланови[уреди]

Чланови првобитне Дамблдорове армије, која се састајала од октобра 1995. године до краја фебруара 1996. године били су:

Грифиндорци:

 • Хари Потер
 • Хермиона Грејнџер
 • Рон Визли
 • Фред Визли
 • Џорџ Визли
 • Џини Визли
 • Невил Лонгботом
 • Дин Томас
 • Ли Џордан
 • Парвати Петил
 • Лавандер Браун
 • Анђелина Џонсон
 • Алисија Спинет
 • Кејти Бел
 • Колин Кривеј
 • Денис Кривеј
 • Шејмус Финиган (који је дошао само на последњи састанак)

Хафлпафовци:

 • Ерни Макмилан
 • Џастин Финч-Флечли
 • Хана Абот
 • Сузан Боунс
 • Захарије Смит

Рејвенклоовци:

 • Луна Лавгуд
 • Чо Чанг
 • Маријета Еџком
 • Падма Петил
 • Ентони Голдстин
 • Мајкл Корнер
 • Тери Бут

Име[уреди]

На првом састанку, Хермиона је предложила да се одабере име за групу. Након неколико предлога: Антиамбриџовска лига (Анђелина Џонсон), Покрет Министарство магије су морони (Фред Визли), Дефанзивна асоцијација (Чо Чанг), изабран је предлог Дамблдорова армија, који је дала Џини Визли. Ово је, у ствари, била само пошалица на рачун Министарства, али је касније имала улогу у обрту.

Часови[уреди]

На часовима су се обично делили у парове и вежбали чини и клетве које им је Хари предлагао. У књизи (Хари Потер и Ред феникса) се помињу Експелиармус (разоружавајућа клетва), Импедимента (онеспособљавајући урок), Редукто (распарчавајућа клетва), Протего (заштитна чин), Ошамути (ошамућујућа клетва) и Патронуси. Хари би неко време вежбао са осталима, а касније пролазио Собом и предлагао другима како да боље баце неку клетву.

Часови су се одржавали увече једном недељно, али се обично мењао дан, јер је велики део групе тренирао квидич. Хермиона је смислила начин да се сви обавештавају тако што је свима поделила по један лажни златник (галеон). На месту где су обично били серијски бројеви новчића налазили су се датум и време следећег састанка. Када би Хари одредио кад ће то бити, преместио би бројеве и сви остали новчићи би се загрејали док би им се мењали датум и време.

Крај првобитне ДА[уреди]

Маријета Еџком, другарица Чо Чанг, Харијеве прве девојке, једне је вечери у фебруару одала Амбриџовој да удружење постоји. Међутим, како је Хермиона бацила урок на списак чланова, лице су јој прекриле бубуљице формирајући реч ТУЖИБАБА. Њих годинама након тога није могла да се отараси.

Доби је упозорио Харија да Амбриџова долази, па су остали усред састанка успели да побегну, али је Харија док је бежао ухватио Драко Мелфој, који је са осталим Слитеринцима помагао Амбриџовој. Они су нашли и списак чланова. Када је Амбриџова одвела Харија у Дамблдорову канцеларију да га искључе из школе, министар магије Фаџ, који је дошао тамо, видео је да се удружење зове Дамблдорова армија. Дамблдор је онда, у покушају да задржи Харија у школи, дао лажно признање да је све била његова идеја и како је он стварно организовао ученике у своју војску. Због тога је морао да побегне, притом савладавши Фаџа, Амбриџову и два Аурора (борца против мрачних чаробњака). Амбриџова је постала директор, али је убрзо после појављивања Лорда Волдемора и доказа да се стварно вратио, Дамблдор враћен на свој положај, а Фаџ је поднео оставку.

Друга ДА[уреди]

Друга ДА је оформљена у седмом, последњем делу, Хари Потер и реликвије Смрти. Пошто су Хари, Рон и Хермиона тада били у потрази за хоркруксима, водили су је Невил Лонгботом, Луна Лавгуд и Џини Визли, претходни најревноснији чланови. Њен задатак је био борба против смртождерског режима који је овладао школом након Дамблдорове погибије. Невил је једном приликом реко да су ноћу писали графите по школи са текстом: „Дамблдорова армија-регрутујемо нове чланове“, и слично. Чак су покушали да украду Грифиндоров мач из кабинета Северуса Снејпа, који је постао нови директор. Луну су отели Смртождери после првог полугодишта. Џини се није враћала после Ускрса, а Невил је морао да се склони у Собу по потреби која је до Харијевог доласка постала дом већини чланова.

У последњој бици за Хогвортс, ДА је узела, заједно са Редом феникса, велики удео у борби против Волдемора и Смртождера. Чак су се и неки стари чланови који су завршили школу вратили да помогну. Једини чланови Армије који се помињу да су тад погинули су били Фред Визли и Колин Кривеј, мада се претпоставља да их је било још, јер је Велика сала била пуна мртвих тела бораца за Хогвортс при крају романа.