Хогвортс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хари Потер школа
Хогвортска школа магије и чаробњаштва
Мото Draco dormiens nunquam titillandus.
Никад не дирај змаја док спава.
Установљен око 1000. године
Место негде у Шкотској
Директор Албус Дамблдор
Долорес Амбриџ
Северус Снејп
Минерва Макгонагал
Стални станари Рубеус Хагрид, Сибил Трелони, Фирензи, око 100 кућних вилењака, друго непознато
Прво појављивање Хари Потер и Камен мудрости
Хогвортс у филму

Хогвортска школа магије и чаробњаштва (енгл. Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) или кратко Хогвортс, је измишљена школа магије, главно место догађања радње Хари Потер серијала.

Хогвортс је смештен у старом замку крај планинског језера. Иако тачна локација Школе није позната, ауторка Џ. К. Роулинг је рекла да се Хогвортс налази у Шкотској.

Хогвортс је заштићен многим чинима. Када би се неки Нормалац нашао у близини Хогвортса, видео би само обичну стару рушевину. Осим тога, одмах би се сетио нечега што је наводно заборавио, па би одјурио одатле. Не може се пребацивати на хогвортско земљиште, као ни са њега. Такође, сви електрични апарати не раде у близини Хогвортса, пошто у ваздуху има превише магије.

На школском земљишту се налазе квидички терен, језеро, Забрањена шума и најмање три стаклене баште (које служе као учионице за хербологију).

Хогвортс је подељен на четири куће: Грифиндор, Хафлпаф, Рејвенкло и Слитерин.

Ученици долазе на Хогвортс возом званим Хогвортс експрес. Мада, одрасли изгледа долазе неким другим путем (можда се пребацују негде у близини, па одатле пешаче – као у књизи Хари Потер и полукрвни принц – или долазе на летећим метлама, или преко флу-прашка (једног магијског вида путовања кроз камине).

Мото Хогвортса је „Draco dormiens nunquam titillandus“, што на латинском значи „Никад не дирај змаја док спава.“

Неколико професора чине да Хогвортс буде права образовна институција, сваки од њих је специјализован за један предмет. Други чланови особља су школски болничар, библиотекар, домар и чувар земљишта.

Садашњи директор Хогвортса је професорка Минерва МекГонагал. Она је преузела то место након убиства претходног директора Албуса Дамблдора. Дамблдора је убио, на врху једне од хогвортских кула, Северус Снејп и Смртождери, који су запосели Школу. Снејп је тада постао директор, али кад је умро, Минерва МекГонагал је поново постала директор.

Садржај

Предмети и оцене[уреди]

Филм скуп у Великој сали, Хогвортс

Предмети[уреди]

Погледај чланак: Хогвортски предмети

 1. Преображавања
 2. Одбрана од мрачних вештина
  • Предавачи одбране од мрачних вештина
 3. Чини
 4. Напици
 5. Астрономија
 6. Летење (прва година)
 7. Историја магије
 8. Хербологија
 9. Аритмантија
 10. Древне руне
 11. Предсказивање
 12. Брига о магијским створењима
 13. Проучавање Нормалаца

Оцене[уреди]

Хогвортски ученици који иду на испите у Обичном чаробњачком нивоу, и на Опасно исцрпљујуће чаробњачке тестове, оцењују се према овој скали:

Прелазне оцене:

 • Н = натросечно (на енглеском: O = Outstanding)
 • И = изнад очекивања (на енглеском: E = Exceeds Expectations)
 • П = прихватљиво, последња прелазна оцена (на енглеском: А = Acceptable)

Непрелазне оцене:

 • Б = бедно (на енглеском: P = Poor)
 • О = очајно (на енглеском: D = Dreadful)
 • T = трол – тролови се сматрају за веома глупа бића (на енглеском: T = Troll)

На прве четири године, међутим, ученици треба само да положе испите из свих предмета да би прешли у следећи разред.

Школска година[уреди]

На Хогворсту постоји једно магично перо које аутоматски детектује рођење особе која може да практикује магију и записује његово или њено име. Сваке године, Минерва МекГонагал им шаље писма кад напуне једанаест година, позивајући их на Хогвортс (она је то до сад радила у својству заменика директора, није познато да ли ће и наставити сада када је постала директорка). Ако, из било ког разлога, особа којој је писмо намењено не добије исто, сове ће наставити да достављају писма све док та особа не добије једно. (као што је Хари Потер искусио у књизи Хари Потер и Камен мудрости).

Писмо садржи списак потрепштина, укључујући књиге чини и котлове. Од особе која добије писмо, очекује се да купи све што је потребно. Најбоље место за то је Дијагон алеја, скривена улица у Лондону у којој се налази Гринготс, чаробњачка банка, и стотине продавница. Писма нормалско-рођеној деци достављају се по специјалним изасланицима који им откривају постојање чаробњачког света.

Школска година почиње 1. септембра. Ученици долазе на Кингс Крос железничку станицу на перону девет и три четвртине(која стварно постоји у Енглеској) да се укрцају на Хогвортс експрес, који их вози до Хогвортса. Прваке до замка води чувар земљишта, тренутно Рубеус Хагрид, у традиционалној вожњи чамцима преко хогвортског језера. Старији ученици путују у кочијама које вуку тестрали, магијске звери које могу да виде само они који су видели смрт.

Старији ученици први долазе. Када прваци дођу, дочекује их заменик директора (досад је то била Минерва МекГонагал), који им говори о школским кућама. Затим, прваци улазе у Велику салу. Након уласка, Шешир за разврставање пева песму у којој описује атрибуте које неко треба да има да би ушао у одређену кућу. Сваке године то је другачија песма, док у „тешким временима“ Шешир даје савете Школи. Када се песма заврши, Шешир се ставља на главу сваког од ученика и узвикује име куће у којој би ученику било најбоље. Када се ратврставање заврши, почиње гозба.

Након ње, прваке воде асистенти (на енглеском префекти – prefects), изузетни ученици који одржавају ред, у дневне боравке својих кућа. Седиште сваке куће је заштићено тако што је улаз тешко приметити, и мора се изговорити лозинка за улазак. Осим дневног боравка, ту се налазе и мушке и женске спаваонице. Сутрадан, почиње настава. Убрзо почињу и аудиције за квидичке тимове (свака кућа има свој тим). Квидич је веома популаран чаробњачки спорт. Прваци не могу да уђу у квидичке тимове својих кућа, јер су сувише млади. Ипак, долазе на часове летења код професорке Мадам Бућкуриш.

Ноћ вештица се слави сваке године гозбом. Велика сала је увек украшена за ту прилику. Током празника, неки важан догађај се увек догоди у свим књигама из серијала, са изузетком Хари Потер и Ред феникса.

За божићне и новогодишње празнике, ученици могу да оду кући. Они који одлуче да остану на Хогвортсу немају часове и могу да присуствују божићној гозби. Велика сала је за ову прилику украшена великом новогодишњом јелком и другим украсима.

Када се ови празници заврше, настава поново почиње. Када је Хари био на другој години, Гилдерој Локхарт је организовао прославу Дана заљубљених. Међутим, то није настављено након што је Локхарт напустио Школу. Ускршњи празници нису тако пријатни као божићни, јер су ученици претрпани домаћим задацима који треба да их припреме за испите које ће полагати на крају године. Ученицима није дозвољено да користе магију током летњих празника док не напуне седамнаест година, када у чаробњачком свету постају пунолетни.

У књигама, хогвортска школска униформа се састоји од обичног црног огртача, обичног црног шиљатог шешира и зимског капута са сребрним копчама. У филмовима, ученици носе школске униформе сличне оним у јавним школама Енглеске. Оне се састоје од спреда отвореног црног огртача са симболом своје куће на грудима. Испод се носи сиви џемпер са кошуљом и краватом у бојама куће. Дечаци носе тамне панталоне са дугим ногавицама, а девојчице тамне сукње и чарапе доколенице.

Собе[уреди]

Овај списак соба на Хогвортсу је заснован на оном који је направио Harry Potter Lexicon[1], сајт који је означио положај сваке собе осим учионице за преображавања.

Дубоко испод тамница[уреди]

Дворана тајни[уреди]

Дворана тајни је пребивалиште базилиска, који је требало да очисти Школу од блатокрвних ученика. У Дворану се улази кроз купатило Јецајуће Мирте, девојчице коју је базилиск убио пре педесетак година. Дворана има неколико статуа змија на свим зидовима и огромну статуу Салазара Слитерина наспрам врата. За информације о историји Дворане тајни, види: Рана историја Хогвортса.

Тамнице[уреди]

Учионица за напитке[уреди]

Напици се проучавају у једној од тамница испод замка. Ова тамница је довољно велика да се у њој одржи двочас (час са два разреда). Ту је хладније него у замку изнад, а на зидовима се налазе многе пуњене животиње, за које ученици сматрају да су прилично језиве. У углу, ледено хладна вода капље из уста једног гаргојла.

Кабинет Северуса Снејпа[уреди]

Северус Снејп је користио ову собу као свој кабинет док је био професор на Хогвортсу. Његов кабинет прилеже на учионицу за напитке, у којој је он предавао. Снејп је имао приватну збирку састојака за напитке. Када је Хари био на шестој години, Снејп је постао професор одбране од мрачних вештина, али је изразио жељу да задржи свој стари кабинет, више преферирајући подрум. Касније се сазнало да је Снејп и даље присталица Лорда Волдемора.

Слитерински дневни боравак[уреди]

Слитерински дневни боравак је једна од тамница на Хогвортсу, а отвара се када се каже лозинка празном црном зиду. Има ниску таваницу, а обасјава га зеленкасто светло бакљи. Налази се делом испод језера.

Хафлпафовски дневни боравак[уреди]

Хафлпафовски дневни боравак је соба слична винском подруму. До ње се долази низ исте степенице које воде до школских кухиња. Треба напоменути да, иако се налази на истом нивоу као тамнице, хафлпафовски дневни боравак није тамница, већ више личи на подрум.[2].

Кухиње[уреди]

Кухиње се налазе тачно испод Велике сале. У њима се налазе столови идентични онима у Великој сали; те се храна која се постави на доње столове магично шаље на њихове парњаке. У кухињама ради више од 100 кућних вилењака. Да би се ушло у кухиње, мора се заголицати крушка на једном портрету воћа.

Приземље[уреди]

Улазни хол[уреди]

У улазни хол се долази кроз двострука храстова врата која су окренута ка западу. Улазни хол је веома велики. Наспрам врата се налазе степенице које воде на први спрат. Од двоје других степеница, једне воде до хафлпафовског дневног боравка и кухиње, а друге до тамница.

Велика сала[уреди]

У Великој сали се налазе четири стола, по један за сваку од хогвортских кућа, и сто за особље. Таваница је зачарана тако да приказује тренутно небо над Хогвортсом.

Зборница[уреди]

Зборница је дугачка соба са великим столом и дрвеним столицама. Овде се налази и једна остава, која с времена на време бива настањена магијским бићима.

Канцеларија Аргуса Филча[уреди]

Аргус Филч, домар, има канцеларију у којој се налазе архиве са досијеима свих ученика које је Филч икад казнио. Фред и Џорџ Визли, а вероватно и Џејмс Потер и Сиријус Блек имају читаве полице само за себе. Филч је поруга, дете чаробњака које не може да користи магију. Највише од свега презире ученике. Његова највећа жеља је да му се дозволи да бичује и растеже ученике који нешто згреше. То му се скоро остварило када је Долорес Амбриџ постала директорка.

Први спрат[уреди]

Учионица за проучавање Нормалаца[уреди]

Ова учионица никад није приказана током седам књига, иако је понекад поменута.

Учионица за одбрану од мрачних вештина[уреди]

Када је Професор Квирел био професор одбране од мрачних вештина, ова соба је јако мирисала на бели лук, који је, према гласинама, требало да заштити Квирела од вампира ког је срео у Румунији.

Учионица историје магије[уреди]

Професор Бинс, дух, обично улази кроз таблу на час.

Кабинет Минерве Макгонагал[уреди]

Минерва Макгонагал је овде имала кабинет док је била заменик директора и професор преображавања. Када је постала директорка вероватно се преселила у директорски кабинет.

Болничко крило[уреди]

Оно садржи неколико кревета и канцеларију Мадам Помфри, школске болничарке која помоћу магије заљечи повреде ученика

Други спрат[уреди]

Купатило Јецајуће Мирте[уреди]

Купатило Јецајуће Мирте је улаз у Дворану тајни. Пре педесетак година, базилиск је убио једну хогвортску ученицу овде, па је њен дух, зван Јецајућа Мирта наставио да живи у купатилу.

Улаз у директорску канцеларију[уреди]

Директоров кабинет се отвара када се каже лозинка једном ружном гаргојлу, који се затим помера у страну. Иза се налазе степенице које се померају нагоре попут лифта, водећи до врата канцеларије, мада никад није поменуто како се на њима силази доле. (види: директорска кула.)

Кабинет професора одбране од мрачних вештина[уреди]

Овај кабинет гледа на југ. Кроз прозор се виде језеро и терен за квидич. Када је Гилдерој Локхарт био професор одбране од мрачних вештина, ова соба је била пуна постера њега самог. За време Ремуса Лупина, овде су се налазила нека мрачна бића која је он показивао разреду. Аластор (звани Лудооки) Ћудљивко, који је у ствари био заробљеник Бартија Чучња Млађег, напунио је ову канцеларију многим детекторима мрачних сила, попут шуњоскопа, душман-огладала и др. Долорес Амбриџ је све површине прекрила чипкастим миљеима. Ту је било и неколико ваза са увелим цвећем и подметачима и тањири са насликаним мачићима од којих је свако имало другачију машницу око врата.

Трећи спрат[уреди]

Соба са трофејима[уреди]

Ово је соба где се награде, трофеји, пехари, штитови, статуе и ордење чувају у стакленим ормарима. Овде се такође налази и списак главешина дечака и главешина девојчица. Соба са трофејима се налази одмах уз галерију оружја.

Учионица за чини[уреди]

Ово је просторија у којој професор Флитвик подучава чини.

Четврти спрат[уреди]

Библиотека[уреди]

Хогвортска школска библиотека садржи десетине хиљада књига. Забрањено одељење садржи књиге црне магије, која се не предаје на Хогвортсу, а користе је само ученици који узимају додатне часове одбране од мрачних вештина. Да би узели књиге из овог одељења, ученици морају да имају допуштење и потпис неког од професора. Мадам Пинс је тренутна хогвортска библиотекарка.

Пети спрат[уреди]

Купатило за асистенте[уреди]

Скривено је на петом спрату, лево од статуе Бориса Обезнањеног. Врата се отварају када им се да права лозинка. Унутра се налази велики базен и стотине славина. Дух Јецајуће Мирте понекад долази овде да гледа асистенте како се купају.

Седми спрат[уреди]

Улаз у грифиндорску кулу[уреди]

У Грифиндорску кулу се улази кроз портрет дебеле даме, којој треба рећи правилну лозинку. Иза слике, кратак ходник води до грифиндорског дневног боравка.

Улаз у северну кулу[уреди]

У северну кулу се улази преко степеница кроз вратанца на поду. (види: северна кула.)

Кабинет професора Флитвика[уреди]

Филијус Флитвик има канцеларију на седмом спрату, тринаести прозор десно од западне куле.

Соба по потреби[уреди]

У собу по потреби се улази када некоме нешто баш очајнички треба. Особа треба да прође ходником три пута, испред портрета Барнабаса Лудог (који узалудно покушава да научи тролове да играју балет), концентришући се на оно што јој је потребно. Тада ће се појавити врата, а у соби ће бити баш оно што некоме треба.

Куле[уреди]

Астрономска кула[уреди]

Овде се дају часови астрономије. Види астрономија за више информација.

Директорска кула[уреди]

Албус Дамблдор и његови претходници имали су канцеларију у овој кули, у коју се улази када се каже лозинка ружном гаргојлу на другом спрату (види: (улаз у директорски кабинет за више информација). Директорски кабинет је округла соба са пуно прозора на чијим зидовима се налазе портрети свих пређашњих директора Хогвортса. Дамблдор је овде имао доста сребрнкастих предмета чија функција није сасвим позната, од којих неки изгледа служе за прорицање, и најмање један од њих изгледа има неке везе са праћењем и посматрањем Харија. Шешир за разврставање живи овде. Кад је Долорес Амбриџ постала директорка, кабинет се затворио и није хтео да је пропусти док се Дамблдор није вратио.

Северна кула[уреди]

У северној кули се налазе канцеларија и учионица Сибил Трелони. (Види: улаз у северну кулу.)

Грифиндорска кула[уреди]

У овој кули се налазе грифиндорски дневни боравак и спаваонице. У дневном боравку се налази камин и неколико фотеља. Спаваонице су подељене на мушке и женске и према разредима. Девојчице могу да уђу у мушке спаваонице, али дечаци не могу у женске, јер су оснивачи Хогвортса сматрали да се девојчицама може више веровати него дечацима. Као што је откривено у књизи Хари Потер и Ред феникса, степенице које воде до женских спаваоница се претварају у тобоган ако неки дечак покуша да уђе. Видети такође: Улаз у грифиндорску кулу.

Западна кула[уреди]

На врху западне куле налази се соварник. Неколико стотина школских сова које пребитавају у њему свако може да користи.

Рејвенкловска кула[уреди]

Рејвенкловска кула се налази на западној страни замка. У њој се налазе рејвенкловски дневни боравак и спаваонице.

Земљиште[уреди]

Хагридова колиба[уреди]

Рубеус Хагрид живи у колиби на школском земљишту, на ивици Забрањене шуме.

Забрањена шума[уреди]

Забрањена шума је тако названа јер је улазак у њу забрањен свим ученицима, пошто у њој живе разна опасна бића.

Хагрид често иде у шуму из разних разлога.

Следи (непотпуни) списак бића која пребитавају у Шуми:

 • Кентаури, древни народ, до појаса коњи, а од појаса људи
 • Пуфница, џиновски троглави пас (купио га је Хагрид)
 • Вукодлаци, ако је веровати Драку Мелфоју
 • Зачарани подивљали летећи аутомобил форд англија (некада у власништву Визлијевих)
 • Колонија паукова, Арагог и његова породица (донео га је Хагрид)
 • Гроп, прави џин, Хагридов полубрат (донео га је Хагрид)
 • Тролови
 • Једнорози
 • Тестрали (гаји их Хагрид)
 • Хипогриф, орао-коњ

Стакленици[уреди]

Постоје најмање три стакленика где се држе часови хербологије.

Млатарајућа врба[уреди]

Млатарајућа врба је магично дрво на хогвортском земљишту. Насилна је, удара сваког ко је додирне или јој се само приближи.

Дрво је засађено оне године када је Ремус Лупин, вукодлак, дошао на Хогвортс (око 1971. године). Директор Албус Дамблдор је засадио дрво да би чувало улаз у тајни пролаз који води до Вриштеће колибе, једне зграде у суседном селу Хогсмиду. Сваки месец када би се претварао у вукодлака, Лупин је бежао у Вриштећу колибу, где је могао да се преобрази без ризика да ће повредити друге.

Језеро[уреди]

Језеро се налази јужно од замка. Известан број магичних бића га насељава, укључујући џиновску сипу, колонију сирен-људи на дну, и популацију гриндила.

Терен за квидич[уреди]

Квидички терен је место где се играју квидичке утакмице, и где тимови држе тренинге.

Бели гроб[уреди]

Бели гроб је место где је сахрањен Албус Дамблдор, први директор Хогвортса који је сахрањен на школском земљишту.

Историја Хогвортса[уреди]

Рана историја[уреди]

Пре више од хиљаду година, Хогвортс су основала два чаробњака и две вештице: Годрик Грифиндор, Салазар Слитерин, Ровена Рејвенкло и Хелга Хафлпаф. Убрзо након оснивања, Салазар Слитерин се сукобио са осталим оснивачима. Он је хтео да на Хогвортс примају само чистокрвне ученике (децу чаробњака и вештица), али преостала три оснивача се нису сложила са тим. Слитерин је напустио Школу, али након што је у њој саградио скривену Дворану тајни. Када се његов потомак, Слитеринов наследник, врати у Школу, моћи ће да отвори Дворану, ослободи звер базилиска и очисти Хогвортс од нормалско-рођених ученика.

Осим Слитерина, и остала три оснивача су имала своје критеријуме по којима су примали ученике. Грифиндор је примао само оне који би испољили или који цене храброст, Рејвенкло је примала само оне паметне, а Хафлпаф је примала оне који преостану. Тако су створене четири хогвортске куће.

Средња историја[уреди]

Око триста година након што је Школа основана, почело се са одржавањем Трочаробњачког турнира, низа надметања између три европске највеће магијске школе: Хогвортса, Бобатонса и Дурмстранга. Турнир се одржавао следећих шест векова, док смрти нису постале толико честе да је прекинуто са одржавањем Турнира, све до 1994. године (школска година о којој се говори у књизи Хари Потер и ватрени пехар).

Скорашња историја[уреди]

Дворана тајни је први пут отворена 1942. године, када ју је Том Марволо Ридл, Слитеринов наследник и будући Лорд Волдемор, отворио на својој шестој години. Када је, као последица тога, убијена једна девојчица, Министарство магије је хтело да затвори Школу. Како је Ридл живео у једном нормалском сиротишту, није хтео да се Школа затвори, па је окривио Хагрида.

1992. године, Дворану је поново отворила Џини Визли, под утицајем старог Ридловог дневника. Ипак, нико није убијен, а Хари је затворио Дворану и убио базилиска, чудовиште које је живело у њој.

Албус Дамблдор је најскорији директор Хогвортса, једини чаробњак ког се Лорд Волдемор икад плашио. Јуна 1997. године, Смртождери су преузели Хогвортс док су Дамблдор и Хари били на задатку. Професор Северус Снејп је убио Дамблдора, јер Драко Мелфој то није могао. Дамблдор је сахрањен у Белој гробници, као први директор сахрањен на Хогвортсу.

Тренутни директор је професорка Минерва МекГонагал.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]