Хермиона Грејнџер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ема Вотсон као Хермиона Грејнџер

Хермиона[a] Џин Грејнџер[1] (енгл. Hermione Jean Granger) је измишљени лик из књиге о Харију Потеру. Први пут се појављује у књизи Хари Потер и Камен мудрости као студент на путу ка новој школи. Како су се књиге настављале она је постала главна у разреду и користила је своју интелигенцију да помогне Харију.

Личност[уреди]

Хермиона је рођена као вештица нормалског порекла. Она се налази у кући Грифиндор и пријатељ је Харија Потера и Рона Визлија. Ћерка је два зубара. Хермиона показује доста академске храбрости. Њени родитељи су избезумљени њиховом ћерком, али у исто време веома поносни. Роулингова каже да се Хермиона осећа „веома неодвојна…и превише попрваљива, она покушава да буде најбоља у свему у школи, и приказује лажно самопоуздање које може разљутити људе“. Хермионин баук је професорка Макгоналг која је обавештава да је пала све испите. Хермионин патронус је Роулингина омиљена животиња видра. Њен штап је направљен од винове лозе и артерија из змајевог срца. Хермиона је рођена 19. септембрa.

Напомене[уреди]

  1. ^ У Новом транскрипционом речнику енглеских личних имена, аутор званичних правила Твртко Прћић упозорава писца речима „НЕ Хермиона“. Нормиран је само облик Хермајони за било коју особу што носи ово име, у складу са стандардним изговором који се у енглеском примењује и на Hermione Granger. Не зна се је ли преводилац свесно прилагодио име, ради везе са Шекспировом Хермионом, или само није знао за Хермајони.

Извори[уреди]

  1. ^ Хермиона Грејнџер (на језику: енглески), Приступљено 29. 1. 2008.