Rubijus Hagrid

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Rubijus Hagrid (r. 6. decembar 1928.) izmišljni je lik iz serije romana o Hariju Poteru. Gotovo je uvek oslovljavan prezimenom. Hagrid je čuvar ključeva i poseda u Hogvortsu i profesor Brige o magičnim stvorenjima.

Dvaput je viši i gotovo triput širi od prosečnog čoveka. Voli "obične" životinje i magična stvorenja, a pogotovo one neobične i opasne. Dž. K. Rouling rekla je da Hagrida ne zanima pitoma magična stvorenja zato što u tome ne vidi izazov.

U filmovima, koji se temelje na romanima o Hariju Poteru, Hagrida glumi škotski glumac Robi Koltrејn, a u nekim scenama gde bi trebala biti naglašena njegova visina Hagrida glumi bivši engleski igrač ragbija, Martin Bajfild. Roulingova je izjavila da je zamišljala upravo Koltrana u ulozi Hagrida dok je pisala romane.

Hagrid je polu-džin, tj. otac mu je "normalac" (običan čovek), a majka mu je džin. U 5 delu romana ("Hari Poter i Red Feniksa") Hagrid dovodi brata Gropa na Hogvorts. Hagrida su za vreme boravka na Hogvortsu optužili da je otvorio Dvoranu Tajni, te su ga izbacili iz škole. Na svojoj drugoj godini na Hogvortsu, Hari otkriva da je Hagrid nevin. Član je Red Feniksa.Takođe Hagrid ima prijatelja Aragoga džinovskog pauka. On je spasao Harija dovedovši ga kod profesora Dambldora , doletivši na Sirijusovom motociklu. Kada je Hari bio na trećoj godini, Hagrid je unapređen,iz čuvara ključeva, u profesora brige o magijskim stvorenjima. Najgori period u životu mu je ,kako kaže bio kada je nevin otišao u Askaban(čarobnjački zatvor koji čuvaju užasna bića, dementori, koji isisavaju svu sreću iz ljudi. Hagrig umjesto čarobnog štapića koristi svoj ružičasti kišobran kojim baš i ne vlada kako treba.

Spoljašnje veze[уреди]