Џ. К. Роулинг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џоан Кетлин Роулинг

J. K. Rowling 2010.jpg
Џоана Кетлин Роулинг

Информације
Пуно име Џоана Мари
Датум рођења 31. јул 1965.
Место рођења Бристол (Уједињено Краљевство)
Дела
Најважнија дела серијал књига о Харију Потеру
Потпис

Џоана „Џо“ Мари (енг. Joanne "Jo" Murray), девојачко Роулинг (енг. Rowling), познатија под списатељским именом Џ. К. Роулинг (Џоана Кетлин Роулинг) (енг. J. K. Rowling; Бристол, 31. јул 1965) је енглеска књижевница најпознатија као ауторка серије књига о Харију Потеру.

Биографија[уреди]

Након дипломе на Универзитету у Екстеру (енг. University of Exeter) 1986. године почиње да ради за Амнести Интернешнел (енг. Amnesty International) у Лондону, где почиње са писањем авантура Харија Потера. Почетком деведесетих путује у Португал где даје часове енглеског језика за странце, али се након кратког брака и рођења кћери враћа се у Уједињено Краљевство и настањује се у Единбургу. Живећи од социјалне помоћи, уз давање приватних часова, наставила је с писањем.

Хари Потер[уреди]

За више информација погледајте чланак Хари Потер.

Њена прва књига у серији, Хари Потер и Камен мудрости (1997), оставарила је изванредан успех, обраћајући се истовремено деци (циљаној публици) и одраслима. Живим описма и маштовитом окосницом приче, представља авантуре неочекиваног хероја Харија Потера, осамљеног сирочића који открива да је у ствари чаробњак, и прављује се у Хогвартсову школу чаробњаштва и магије. Књига је освојила многе награде, укључујући Бритиш Бук Авард.

Следе наставци: Дворана тајни, Затвореник из Аскабана, Ватрени пехар, Ред феникса, Полукрвни Принц и Реликвије Смрти - такође бестселери, издани у више од 200 земаља и преведени на преко 60 језика. У 2001. години су објављени Чудесне звери и где их наћи и Квидич кроз векове, са приходима намењеним у добротворне сврхе. Серија је заиста потакла ентузијазам међу децом и заслужна је за стварање новог занимања за читањем. Филмска верзија првог наставка снимљена је 2001. године и постала један од најгледанијих филмова на свету. Остали наставци су такође врло успешно екранизовани. У марту 2001. године, Роулинговој је додељена титула ОБЕ (Officer of the British Empire).

Каснији рад[уреди]

Прву књигу после Хари Потер серијала Роулингова је објавила у септембру 2012. године. То је био роман за одрасле „Упражњено место“. Веома успешно је продаван у Уједињеном Краљевству, где га је за три недеље купило милион људи[1]. У Србији, роман је објавила издавачка кућа Евро-ђунти, а преводиоци су били Весна и Драшко Рогановић, који су превели и књиге о Харију Потеру. „Упражњено место“ је била најпродаванија књига на Београдском сајму књига 2012.[1][2][3]. Упркос великом комерцијалном успеху, роман је добио мешовите критике[4][5].

Следећа књига коју је Роулингова написала била је криминалистички роман „Зов кукавице“. Објавила ју је у априлу 2013, под псеудонимом Роберт Галбрејт[6]. Да је она прави аутор открило се тек у јулу исте године[7]. „Зов кукавице“ је први део серијала, који ће списатељица наставити да објављује под псеудонимом[8].

Дела[уреди]

Хари Потер серијал:

Додаци Хари Потер серијалу:

  • Фантастичне звери и где их наћи (2001)
  • Квидич кроз векове (2001)
  • Приче барда Бидла (2008)

Други романи:

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: