Џ. К. Роулинг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Џ. К. Роулинг
J. K. Rowling 2010.jpg
Џоана Кетлин Роулинг (2010)
Пуно име Џоана Мари
Датум рођења (1965-07-31)31. јул 1965.(52 год.)
Место рођења Бристол
Уједињено Краљевство
Школа Универзитет у Единбургу, University of Exeter, Wyedean School
Најважнија дела
серијал књига о Харију Потеру

Џоана „Џо” Мари (девојачко Роулинг, енгл. Joanne "Jo" Murray, Rowling; Бристол, 31. јул 1965), познатија под списатељским именом Џ. К. Роулинг (енгл. J. K. Rowling), енглеска је књижевница најпознатија као ауторка серије књига о Харију Потеру.

Биографија[уреди]

Након дипломе на Универзитету у Екстеру (енгл. University of Exeter) 1986. године почиње да ради за Амнести интернешонал (енгл. Amnesty International) у Лондону, где почиње са писањем авантура Харија Потера. Почетком деведесетих путује у Португал где даје часове енглеског језика за странце, али се након кратког брака и рођења кћери враћа се у Уједињено Краљевство и настањује се у Единбургу. Живећи од социјалне помоћи, уз давање приватних часова, наставила је с писањем.

Хари Потер[уреди]

Њена прва књига у серији, Хари Потер и Камен мудрости (1997), оставарила је изванредан успех, обраћајући се истовремено деци (циљаној публици) и одраслима. Живим описма и маштовитом окосницом приче, представља авантуре неочекиваног хероја Харија Потера, осамљеног сирочића који открива да је у ствари чаробњак, и прављује се у Хогвартсову школу чаробњаштва и магије. Књига је освојила многе награде, укључујући Бритиш бук авард.

Следе наставци: Дворана тајни, Затвореник из Аскабана, Ватрени пехар, Ред феникса, Полукрвни принц, Реликвије смрти, Уклето дете — такође бестселери, издани у више од 200 земаља и преведени на преко 60 језика. У 2001. години су објављени Фантастичне звери и где их наћи и Квидич кроз векове, са приходима намењеним у добротворне сврхе. Серија је заиста потакла ентузијазам међу децом и заслужна је за стварање новог занимања за читањем. Филмска верзија првог наставка снимљена је 2001. године и постала један од најгледанијих филмова на свету. Остали наставци су такође врло успешно екранизовани. У марту 2001. године, Роулинговој је додељена титула ОБЕ (Officer of the British Empire).

Каснији рад[уреди]

Прву књигу после Хари Потер серијала Роулингова је објавила у септембру 2012. године. То је био роман за одрасле Упражњено место. Веома успешно је продаван у Уједињеном Краљевству, где га је за три недеље купило милион људи.[1] У Србији, роман је објавила издавачка кућа Евро-ђунти, а преводиоци су били Весна и Драшко Рогановић, који су превели и књиге о Харију Потеру. Упражњено место је била најпродаванија књига на Београдском сајму књига 2012.[1][2][3] Упркос великом комерцијалном успеху, роман је добио мешовите критике.[4][5]

Следећа књига коју је Роулингова написала била је криминалистички роман Зов кукавице. Објавила ју је у априлу 2013, под псеудонимом Роберт Галбрејт.[6] Да је она прави аутор открило се тек у јулу исте године.[7] Зов кукавице је први део серијала, који ће списатељица наставити да објављује под псеудонимом.[8]

Роулингова је 2016. године написала и први филмски сценарио за филм Фантастичне звери и где их наћи.

Дела[уреди]

Хари Потер серијал:

Додаци Хари Потер серијалу:

Други романи:

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]