Министарство магије

Из Википедије, слободне енциклопедије

Министарство магије (енгл. Wizards' Council) је, у фиктивном универзуму списатељице Џоан Роулинг у ком описује чаробњака Харија Потера, владајуће тело магичне заједнице Британије и наследник Савета чаробњака.

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Зграда министарства магије[уреди]

Министарство магије налази се у једној страћари за коју Нормалци (обични људи) мисле да не служи ничему. Улазак за запoслене је кроз тоалет шоље у трошном тоалету уз зграду. Чаробњак треба да пусти воду док стоји у шољи и биће усисан и избачен кроз камин у главној дворани. Улазак за госте се пријављује преко покварене говорнице. На средини главне дворане налази се Фонтана магичног братства са групом златних фигура - чаробњака, вештице, кентаура, гоблина и кућног вилењака. Вода испада из штапића чаробњака и вештице, стреле кентаура, гоблиновог шешира и ушију кућног вилењака. У базенчић се у добротворне сврхе баца новац, који касније бива прослеђен Сент Мунговој болници за магијске болести и повреде.

Радња из књига везана за Министарство[уреди]

У првим деловима сазнајемо како Артур Визли ради у Министарству, а касније се ту запошљава и Перси, његов син. У петој књизи, Хари Потер и Ред феникса, Хари је оптужен за недозвољено коришћење магије (експекто патронум), па бива суспендован са Хогвортса. У Министарству магије му се суди и он бива ослобођен казне. На крају исте књиге, Хари, Рон, Хермиона Грејнџер, Невил, Луна и Џини иду у Министарство да спасу Харијево пророчанство од Волдемора и његових смртождера. У шестој књизи, Хари Потер и полукрвни принц, на чело долази нови министар, и долази код Нормалског министра да се представи. У седмој књизи, Хари Потер и реликвије Смрти, министар је убијен кад Волдемор преузме Министарство. Нови министар је Волдеморов слуга. Хари, Рон и Хермајони прерушени долазе у Министарство да украду медаљон Салазара Слитерина, који је заправо Волдеморов хоркрукс. После пада Мрачног господара, нови министар је Кингсли Оковгром, члан Реда феникса.

Министар магије[уреди]

Министар магије до краја Харија Потера и Реда феникса био је Корнелијус Фаџ, а након њега, од шестог дела, Руфус Скримџер. Обојица желе да од Харија извуку поверљиве информације које Хари добија од Дамблдора, и ниједан се не труди да му истински помогне.

Познати ликови запослени у Министарству магије[уреди]

Од познатих ликова, у Министарству магије раде:

 • Артур Весли - у Одсеку за злоупотребу нормалских предмета.
 • Перси Весли - као писар у суду и главни помоћник Бартија Чучња
 • Долорес Амбриџ - као старији подсекретар министра
 • Мафарда Хопкирк - у Канцеларији за неправилно коришћење магије
 • Нимфадора Тонкс Лупин - као Аурор

Одсеци Министарства[уреди]

 • Седми спрат: Одсек за магијске игре и спортове, укључујући Седиште квидичких лига Британије и Ирске, Званични клуб чаробних каменчића и Завод за урнебесне патенте.
 • Шести спрат: Одсек магијског транспорта, укључујући Управу флу-мреже, Команду за регулисање метли, Канцеларију за телепортационе кључеве и Центар за тестове из пребацивања.
 • Пети спрат: Одсек за међународну магијску сарадњу, укључујући Међународно тело за трговинске стандарде, Међународну магијску правну канцеларију и Међународну конфедерацију чаробњака, Британско посланство.
 • Четврти спрат: Одсек за регулацију и контролу магијских створења, укључујући Одељења за звери, бића и духове, Канцеларију за односе са гоблинима и Саветодавни биро за штеточине.
 • Трећи спрат: Одсек за магијске несреће и катастрофе, укључујући Одред за поништавање ефеката случајне магије, Седиште заборављача и Комитет за нормалске изговоре.
 • Други спрат: Одсек за спровођење магијских закона, укључујући одељење за непрописну употребу магије, Седиште Аурора и Визенгамотску административну службу.
 • Први спрат: Одсек за мистерије.