Кинески Тајпеј

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Кинески Тајпеј (трад. кин. 中華臺北, кин. 中华台北, пин. Zhōnghuá Táiběi) назив је за Републику Кину који је одређен Нагојском резолуцијом, којом се Република Кина и Народна Република Кина међусобно признају када су у питању дјелатности везане за Међународни олимпијски комитет. Република Кина учествује под овим називом у многим међународним организацијама и догађајима, укључујући Олимпијске и Параолимпијске игре, Азијске игре, Азијске параигре, Универзијаду, Свјетско првенство у фудбалу, Мис универзума и Свјетску здравствену организацију.

Термин је намјерно двосмислен. За Народну Републику Кину, „Кинески Тајпеј” има двосмислено значење о политичком статусу или суверенитету Републике Кине; за Републику Кину, „Кинески Тајпеј” је шири појам од термина Тајван (који је Куоминтанг за вријеме власт сматрао само једним дијелом „Кине”, који као и КПК, тврди да је једина законита власт цијеле „Кине”, док НРК корист термин „Тајван” за покрајину која се налази на подручју непризнате РК) и Тајван, Кина који се може схватити као подручје под контролом Народне Републике Кине.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ K. Lin, Catherine (5. 8. 2008). „How ‘Chinese Taipei’ came about - Taipei Times”. www.taipeitimes.com (на језику: енглески). Приступљено 1. 1. 2018.