Светска здравствена организација

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска здравствена организација
Emblem of the United Nations.svg
Амблем УН
Flag of WHO.svg
Застава Светске здравствене организације
Скраћеница WHO
Оснивање 07.04.1948.
Женева
Тип специјализована агенција Уједињених нација
Седиште Женева,
Швајцарска Швајцарска
Чланови 195 држава
Службени језици енглески,
руски,
француски,
кинески,
арапски
Руководиоци генерални директор Тедрос Адханом
Веб-сајт www.who.int

Светска здравствена организација, СЗО (енгл. World Health Organization, арап. منظمة الصحة العالمية, кин. 世界卫生组织, франц. Organisation mondiale de la Santé, рус. Всемирная организация здравоохранения, шп. Organización Mundial de la Salud) посебна је организација Уједињених нација која делује као координирајуће тело међународног јавног здравства. Основана је 1948.[1] и заседа у Женеви. Има за циљ да доведе све народе на највиши могући ниво физичког и менталног здравља и спокоја; да се бори против великих ендемских болести и епидемија, и да доприноси развоју хигијене; да координира међународну акцију у области здравства; да доприноси напретку научне и стручне сарадње у области медицине.[2]

СЗО је донела специјалне програме за научно истраживање, као што су програми о тропским болестима (у договору са ПИНР-ом и светском банком), о акцијама за борбу против маларије или о стандардима у исхрани (у договору са ФАО), настојећи да прецизно дефинише прехрамбене производе у исти мах безопасне и храњиве, прихватљиви ниво прехрамбених адитива или дозвољене границе талога пестицида, итд.

Организује кампање обавештавања народа (путем плаката) или персонала у здравству у разним државама (достављањем стручних брошура). Она такође организује кампање за бригу о вакцинацији (један од најзапаженијих успеха је несумњиво елиминисање вариоле у њеној ендемској форми.

Референце[уреди]

  1. „World Health Organization”. The British Medical Journal. BMJ Publishing Group. 2 (4570): 302—303. 7. 8. 1948. JSTOR 25364565. 
  2. „Chronicle of the World Health Organization, 1947” (PDF). Приступљено 18. 7. 2007. 

Спољашње везе[уреди]