Куоминтанг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Застава Куоминтанга се састоји од дванаестокраког сунца (потиче од традиционалних кинеских дванаест часова у дану), које симболише дух напретка.

Куоминтанг Кине[1] (скраћено КМТ), у преводу Кинеска националистичка партија, оснивачка је и владајућа политичка партија Републике Кине. Седиште Куоминтанга је на Тајвану, и ово је тренутно већинска партија у Тајвану по броју посланика у Легислативном Јуану. Ово је такође и најстарија политичка партија у земљи. КМТ је чланица Међународне демократске уније. Тренутни председник Ма Јинг-Ђоу је седми члан КМТ који је на дужности председника.

Заједно са Странком народ Прво и Кинеском новом странком КМТ гради оно шта је познато као тајванска Све-плава коалиција, која подржава поновно уједињење са матицом. Међутим, КМТ је била приморана да ублажи своје ставове, залажући се за политички и правни статус кво модерног Тајвана. КМТ се залаже за политику једне Кине а једну Кину дефинише као Републику Кину, а не као Народну Републику Кину. Како би ублажила тензије са Народном Републиком Кином, КМТ подржава политику три не - не унификација, не независност и не употреба силе.[2]

Куоминтанг су основали Сонг Ђиаорен и Сун Јат Сен убрзо након Синхаи револуције. Касније ју је предводио Чанг Кај Шек. Владала је Кином од 1928. до повлачења на Тајван 1949. услед пораза од стране Комунистичке партије Кине током Кинеског грађанског рата. На Тајвану, КМТ је контролисала владу у једнопартијској држави, све до реформи крајем од касних 1970-их до 1990-их када је власт ове партије ослабила. Раније је Република Кина представљала синоним са КМТ, и била позната просто као националистичка Кина, по својој владајућој партији.

Извори[уреди]

  1. Члан 1, Партијска повеља, Куоминтанг Кине [1], Приступљено 10. 4. 2013.
  2. Looking behind Ma's 'three noes' - Taipei Times, Приступљено 10. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]