Кмери

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Етничка мапа Камбоџе
Призор из Пном Пена
Пример кмерске уметности

Кмери су главна етничка заједница у Камбоџи, и са 12,8 милиона припадника сачињавају 90 процената становништва земље. У прошлим вековима, преко 3 милиона Кмера је населило и пограничне делове суседних држава: Тајланда (1,4 милиона) и Вијетнама (1,7 милиона).

Историја[уреди]

Кмери су у Југоисточну Азију стигли са севера, пре више од 3000 година. Они су овамо дошли раније од народа Таи. Кмери имају рођачке везе са брдским народом Мон, који се у Тајланду баве риболовом и узгојем пиринча.

Кмери су вековима градили знамените храмове, од којих је најпознатији Ангкор Ват у Камбоџи и Као Пном Рунг и Фимаи у Тајланду.

У току камбоџанске историје доживљавали су многе успоне и падове. Њихова прошлост је блиско везана за историју народа Чам у централном Вијетнаму, са којим су од 10. до 15. века редовно ратовали. У скоријој историји догодио се страшан геноцид који су спровели Црвени Кмери. Време њихове власти између 1975. и 1979. је коштало живота преко 1,5 милиона људи.

Језик и религија[уреди]

Име Камбоџе на кмерском писму

Језик кмерског народа је кмерски језик из породице мон-кмерских језика. Многе етничке заједнице у јужном Лаосу, североисточној Камбоџи и централном Вијетнаму говоре сродне језике. Кмерски језик се записује модификованом варијантом јужноиндијског писма.

Већина Кмера су будисти који комбинују религијске традиције теравада будизма са хиндуизмом и поштовањем култа духова предака.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]