Кмери

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кмери
ខ្មែរ
Khmer New Year GA2010-146.jpg
Кмерске девојке у народној ношњи.
Укупна популација
14-15 милиона
Региони са значајном популацијом
Камбоџа Камбоџа 12.8 милиона
Вијетнам Вијетнам 1.4 милиона
Тајланд Тајланд 1.2 милиона
Сједињене Америчке Државе САД 276.667
Јужна Кореја Јужна Кореја 45.610
Аустралија Аустралија 36.920
Канада Канада 25.245
Малезија Малезија 11.381
Француска Француска 10.000
Нови Зеланд Нови Зеланд 6.918
Призор из Пном Пена
Пример кмерске уметности

Кмери су главна етничка заједница у Камбоџи, и са 12,8 милиона припадника сачињавају 90 процената становништва земље. У прошлим вековима, преко 3 милиона Кмера је населило и пограничне делове суседних држава: Тајланда (1,4 милиона) и Вијетнама (1,7 милиона).

Историја[уреди]

Кмери су у Југоисточну Азију стигли са севера, пре више од 3000 година. Они су овамо дошли раније од народа Таи. Кмери имају рођачке везе са брдским народом Мон, који се у Тајланду баве риболовом и узгојем пиринча.

Кмери су вековима градили знамените храмове, од којих је најпознатији Ангкор Ват у Камбоџи и Као Пном Рунг и Фимаи у Тајланду.

У току камбоџанске историје доживљавали су многе успоне и падове. Њихова прошлост је блиско везана за историју народа Чам у централном Вијетнаму, са којим су од 10. до 15. века редовно ратовали. У скоријој историји догодио се страшан геноцид који су спровели Црвени Кмери. Време њихове власти између 1975. и 1979. је коштало живота преко 1,5 милиона људи.

Језик и религија[уреди]

Језик кмерског народа је кмерски језик из породице мон-кмерских језика. Многе етничке заједнице у јужном Лаосу, североисточној Камбоџи и централном Вијетнаму говоре сродне језике. Кмерски језик се записује модификованом варијантом јужноиндијског писма.

Етничка мапа Камбоџе

Већина Кмера су будисти који комбинују религијске традиције теравада будизма са хиндуизмом и поштовањем култа духова предака.

Види још[уреди]

Име Камбоџе на кмерском писму

Спољашње везе[уреди]