Иван Кнежевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Кнез Иво од Семберије)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Иван Кнежевић
Ivan Knezevic knez Ivo od Semberije 1.png
Датум рођења1760.
Место рођењаПопови
Датум смрти(1840-07-12)12. јул 1840.
Место смртиШабац
Споменик у градском парку у Шапцу
Улица у Шапцу

Иван Кнежевић (Попови, 1760Шабац, 29. јун/12. јул 1840) познатији у народу као Кнез Иво од Семберије је био кнез над свим селима тадашње Бијељинске нахије.

Кнез Иво је рођен у Поповима код Бијељине. Поред Филипа Вишњића један је од најзначајнијих српских историјских личности рођених у Семберији и као такав се појављује на грбу општине Бијељина.

Живот у Семберији[уреди]

Кнез Иво је био обор-кнез над свих 12 села Бијељинске нахије и 1806. године је учествовао у откупљивању српског робља од Турака. 1809. године је стао на чело устаника у Семберији у догађајима „офанзивног плана“ којим је Карађорђе намеравао да ослободи целу Босну и све српске земље на Балкану. Међутим, због неочекиваног упада Турака у Поморавље, све устаничке војске су се морале повући из Босне у Србију плашећи се одмазде Турака и са њима је и Кнез Иво напустио ове крајеве.

Избеглиштво[уреди]

Са својим устаницима 1809. године Кнез Иво се населио у Мачви и селима дуж Саве, где је добио титулу војводе избеглих Срба. Током тог времена, од 1809. до 1813. налазио се у војном смислу под командом војводе попа Луке Лазаревића у Шапцу. Када је 1813. године пропала Карађорђева Србија, кнез Иво од Семберије се поново определио за избеглиштво и све до иза 1820. године живи у Срему, на територији Аустријске царевине.

Нови господар Србије, кнез Милош Обреновић, дозволио је кнезу Ивану да се 1820. године поново настани у Шапцу, где га је поставио за члана Општинског суда. Он није могао да обавља ову службу, па је последњих година живота био кратко домар у шабачкој гимназији, а на крају живота и штићеник владике Максима на епископском конаку у Шапцу.

29. јуна (по старом календару) 1840. године је умро. Његов портрет насликао је Георгије Бакаловић и данас се чува у Народном музеју у Београду.

Дела о Кнезу Иви[уреди]

Филип Вишњић и Кнез Иво од Семберије на грбу Града Бијељине.

Кнез Иво од Семберије је опеван у песми Филипа Вишњића "Кнез Иван Кнежевић", која је добила и историјски увод написан од стране Вука Караџића. Такође, Бранислав Нушић је написао трагедију „Кнез Иво од Семберије“, на основу које је настала и опера „Кнез Иво од Семберије“.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Кнез од Семберије Иван Кнежевић (1760-1840), Приређивач: Хаџи Зоран Лазин, Бијељина (2006)

Спољашње везе[уреди]