Конкорд (авион)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Последњи лет конкорда 26. новембар 2003.
Конкорд 001, 2. марта 1969

Конкорд (франц. Concorde) је суперсонични путнички авион и други тип авиона ове намене на свету који је ушао саобраћај. Настао је као плод сарадње Француске и Уједињеног Краљевства, односно компанија Аероспецијал (Aérospatiale) и БАК (BAC). Први авион је полетео 2. марта 1969. из Тулуза. У комерцијални саобраћај је ушао 21. јануара 1976. Произведено је укупно 4 прототипа и само 16 серијских примерака. Самим тиме овај тип авиона су у својој флоти имале само две компаније, Ер Франс и Бритиш ервејз. Разлог за то се углавном може приписати томе што је суперсонично комерцијално летење једноставно прескупо да би било исплативо тако да је Конкорд углавном био популаран међу богатима, онима који су то могли себи да приуште. Такође конкорд није био исплатив јер је била потребна велика количина горива да би се кретао 2500 километара на час. За лет од Лондона до Њујорка конкорд је трошио 75 тона горива, што је довољно за лет од Лос Анђелеса до Бризбејна. Међутим запрепашћује и информација да је само током рулања на аеродрому трошио чак 2 тоне горива. Просечна брзина којом се конкорд кретао је била око 2500 километара на час. Такође, специфично за суперсоничне авионе, Конкорд је летео на висини од 55.000 стопа или 21.000 метара.

Једина несрећа овог типа авиона била је 25. јула 2000. када се Ер Франсов авион приликом полетања са аеродрома Шарл де Гол у Паризу запалио и срушио на оближњи хотел. Узрок несреће је био комад метала на писти отпао од авиона који је претходно слетео. Метал је пробушио гуме на авиону а парчићи гума су пробушили резервоаре из којих је процурило гориво и запалило се.

Авион је повучен из саобраћаја 24. октобра 2003. због поскупљења горива, а пошто је Конкорд трошио доста горива, био је неисплатив. Последњи лет је био одржан 26. новембра исте године.

Слични авиони: Тупољев Ту-144 и Боинг 2707.

Спољашње везе[уреди]