Пређи на садржај

Корисник:Danijela Čorbić/pesak2

С Википедије, слободне енциклопедије

Римтутитуки[уреди | уреди извор]

Римтутитуки био је српски рок бенд из Београда, који су чинили чланови група Екатарина Велика, Електрични оргазам и Партибрејкерси. Бенд је формиран као антиратни пројекат током југословенских ратова. Састав бенда чинили су на вокалу Зоран Костић Цане, гитариста Небојша Антонијевић Антон, бубњар Борко Петровић, гитариста и вокалиста Срђан Гојковић Гиле, бубњар Горан Чавајда Чавке, басиста Зоран Радомировић Шваба, гитариста Љубомир Јовановић Јовец и гитариста и вокалиста Милан Младеновић.

Основне информације:[уреди | уреди извор]

Активни период:

1992—1993

Оснивање:

БеоградСРЈ

Жанр(ови):

панк рок, рок

Издавачка кућа:

ПГП РТБ

Б92

Везани чланци

Електрични оргазам, Екатарина Велика, Партибрејкерси

Бивши чланови:

Борко Петровић

Горан Чавајда

Љубомир Јовановић

Милан Младеновић

Небојша Антонијевић

Срђан Гојковић

Зоран Костић Цане

Зоран Радомировић

Садржај

Историјат бенда[уреди | уреди извор]

Бенд је формиран током потписивања петиције против мобилизације у Београду. На састанку су се појавили чланови бенда Екатарина Велика, чланови Електричног оргазма, Партибрејкерса и Рамбо Амадеус. Чавајда и Костић су предложили формирање антиратног бенда, а остали музичари су се са њима сложили и подржали их. Рамбо Амадеус је првобитно требало да буде члан групе, али се није појавио на пробама.


На проби, одржаној без Младеновића, Гојковић и Антонијевић су уз помоћ осталих чланова почели да раде на музици, а Костић на текстовима, што је резултирало песмом Слушај 'вамо.Младеновић је касније додао гитару и вокале на песму. Иако је бенд планирао да сними албум, објављен је само сингл Слушај 'вамо, са две верзије.Песме су снимане у Пинковом музичком студију, а пуштане преко Радија Б92, изашле под окриљем издавачке куће ПГП РТС. За песму је снимљен промотивни видео коју је емитовала ТВ станица Б92, а нашла се и на музичкој компилацији Радио утопија (1989—1994) . За снимање песме заслужан је Влада Неговановић, а под заслугама за продукцију наведен је: „Оронули ћале и фемили стонд“[1].

Промоција сингла и концерти[уреди | уреди извор]

Промоција сингла одржана је 2. марта 1992. године у Музеју Југословенске кинотеке.[2] Бенд није добио дозволу од власти да настави са радом, тако да су као бину користили камионску приколицу, која се возила улицама Београда. Други наступ 22.априла 1992.године  на Тргу републике у Београду одржан рок концерт као вид антиратног протеста одобрен је од стране власти, а бенд је представио антиратну поруку С.О.С. — Не рачунајте на нас. На концерту је било око 55.000 људи. Било је организовано дељење летака и беџева пролазницима[2]. Пројекат је имао подршку Југословенске банке за међународну економску сарадњу, а Иван Стамболић је проследио финансијска средства која су и омогућила музички камион.[3] После концерта, чланови групе су се раздвојили и наставили да раде у својим бендовима. Приказивање Србије у медијима тада као агресорске довело је до тога да у јавности, поготово западној ови антиратни протести нису добили значајну пажњу. ББЦ је те вечери посветио свега 30 секунди овом догађају где се на снимку због угла из којег је камера снимала није могао ни видети број људи који је присуствовао.[4]


Јуна 1992.године су свирали у Бечу као учесници антиратног и антирасистичког фестивала.[1]


Године 1993. у септембру, бенд је са Екатарином Великом, Партибрејкерсима и загребачком групом Вјештице наступио у Прагу и Берлину. Снимљено је неколико нумера, али никада нису објављене. Након наступа бенд је распуштен.

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Године 2000. песма Слушај 'вамо изгласана је као 27. најпопуларнија рок песма Југославије, по анкети 100 најбољих песама свих времена Ју рока, коју је одрадио часопис Рок експрес. Рефрен овог сингла гласио је: „Мир, брате, мир! што је искоришћено као слоган за антиратну кампању. [5] Други слоган који је кружио био је: „Испод шлема мозга нема.“


Невладина оганизација Иницијатива младих за људска права је 4. априла 2010. године организовала концерт на платоу испред Филозофског факултета у Београду у циљу прославе 18. годишњице пројекта Римтутитуки. Овом приликом појавили су се бендови Репетитор, Лира Вега, Суперквартет и Stuttgart Online. Бенд Суперквартет се појавио као једнократна група коју су чинили Зоран Радомировић Шваба (гитара), Александар Грујић Алекс (клавијатуре), Мирослав Мишковић Јозеф (електроника) и Горан Смиљанић Смиља (вокал), који је направио римејк песме Слушај 'вамо.

Цитати:[уреди | уреди извор]

"Моја прва и највећа жеља би била да се пробудим и да установим да је

1990. година и да кажем: Ух, ал сам нешто ружно сањао." Милан Младеновић[3]


„Међу првима смо им показали средњи прст. Одједном смо ми најгори постали синоним најбољих. Људи су негде одлазили... Да ли на ратиште, да ли ван земље… Не знам...Мир, брате, мир, то је била једина солуција у то време за нас.“ Зоран Цане Костић – Концерт „Не рачунајте на нас“[3]


Нисам сигуран да се ‘Римтутитуки’ може назвати музичким пројектом, музика је само била средство да једна група генерацијски блиских људи, који су се годинама дружили, делили и афирмисали исте вредности, искаже свој став према ратном лудилу које се незадрживо ширило. Хиљаде људи је већ било убијено, Вуковар разрушен, агресивна мобилизација у току, а у Сарајеву је почело да кува… Једноставно смо имали потребу да искажемо свој став о свему томе“, присећа се Јовец и додаје:


„Колико год да је наступ на камиону 8. марта 1992. и све што се те вечери дешавало, пружао какву такву наду, догађаји који су уследили су сурово демонстрирали нашу наивност. Та нека немоћ је, бар мени, први осећај који ми се јави када се то помене. Са друге стране, нешто смо покушали, многим људима је то значило и макар за тренутак им пружило неку утеху. Са ове дистанце од 30 година то можда делује сасвим довољно, али није то прича које се често сетим.“ Љубомир Јовановић Јовец[6]


Текст песме: „Слушај ‘вамо“[уреди | уреди извор]

Мир је најлепша девојка коју не може имати свако

Ако не могу да летим, ја нећу да пузим

Јер кад пузим, ја не могу да гузим

Мир! Мир, брате, мир!

Нећемо да победи народна музика

Више волим тебе младу, него пушку да ми даду

Мир! Мир, брате, мир!

Прљаве борбе у љубавне торбе

Мање пуцај, више туцај

Мир! Мир, брате мир!

Сувише си млад да би попио ‘лад

Испод шлема мозга нема

Мир! Мир, брате мир!

Куда сви немој и ти

Јер ко изда биће проклета пизда

Мир! Мир, брате, мир!

Не можеш побећи од нечег што је ту

Свеприсутно…

Мир! Мир, брате, мир!

Римтутитуки…

Колико вас још има?

Колико вас још има?

На парове разбројс’![1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Партибрејкерси - Бенд Римтутитуки”. 
  2. ^ „Рат у Србији 1991-2001: Јесте се десило” (PDF). 2000. 
  3. ^ а б в Тодосијевић, Александар. „Антиратне и мировне иницијативе” (PDF). 
  4. ^ Лихт, Соња; Дракулић, Слободан. „Када је име за мировњака било жена: рат и род у бившој Југославији” (PDF). 
  5. ^ „Кратка историја антиратног отпора у Србији 1991-1992” (PDF). 2013. 
  6. ^ „Римтутитуки - 30 година касније”. 2022.