Корисник:Djokicjelena/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Молчат Дома
Музички рад
Активни период2017—до данас
Место оснивањаМинск, Белорусија
Жанрови
Издавачке куће
Чланови
Садашњи члановиЕгор Шкутко

Роман Комогортсев

Павел Козлов
Остало
Веб-сајтhttps://molchatdoma.com/

Молчат Дома (рус. Молчат Дома, буквално „Тихе Куће“)[1][2] је белоруски дарквејв/пост-панк бенд из Минска, формиран 2017. Тренутна поставка бенда састоји се од Егора Шкутко-а (вокали), Романа Комогортсеба (гитара, синтисајзер, бубањ машина), и Павела Козлова (бас, синтисајзер). На њихов стил утицала је руска рок музика из осамдесетих и описан је као пост-панк, њу вејв, синт-поп и колд вејв.

Самостално су објавили свој први арлбум, S krysh nashikh domov (С крыш наших домов, „Са кровова наших кућа“) 2017. године, а касније су објавили свој други албум Etazhi (Этажи, „Спратови“) 2018. године самосталном немачком музичком кућом Detriti Records. Пошто су стекли популарност широм света, потписали су уговор са америчком музичком кућом Sacred Bones Records 2020. године, која је поново издала њихове албуме, чинећи њихова прва издавања у Северној Америци. Њихов трећи студијски албум, Monument (Монумент), изашао је 13. новембра 2020.

Историјат[уреди | уреди извор]

Молчат Дома наступају у Литванији, 2019.

S krysh nashikh domov и Etazhi (2017 – 2019)[уреди | уреди извор]

Молчат Дома је формиран у Минску, Белорусији, и почели су да издају музику 2017[2]. године. Самостално су издали свој деби студијски албум, S krysh nashikh domov (рус. С крыш наших домов) 24. априла 2017[3]. Јула 2017. избацили су песму Kommersanty (Коммерсанты) као сингл[4]. Касније те године, немачка независна музичка кућа Detriti Records[5] поново је издала S krysh nashikh domov. Следеће године, бенд је издао свој други албум, Etazhi (Этажи), на коме је била песма Kommersanty, 7. септмебра 2018[6], такође у сарадњи са Detriti Records[7]. Музичка кућа је издала албум и у дигиталној верзији и на плочи[7].

Временом, прва два албума су постала популарна помоћу Јутјуба и Бендкемпа[2]. Музику је неофицјално на Јутјуб објавио корисник под именом „Harakiri Diat“, који је такође објављивао музику бендова са сличним стилом. Крајем 2019. године, Etazhi задобио је отприлике два милиона слушаоца кроз то објављивање албума[8]. У почетку бенд није био толико популаран у својој домовини Белорусији колико и у остатку Европе; свирали су распродате концерте широм континента али никада у Белорусији. Ипак, бенд је изјавио да нису заинтересовани да свирају распродати концерт у Минск Арени[9]. Касније те године у септембру, бенд је издао два сингла. Први се звао Zvezdy (Звезды)[10] а други је био колаборација са руским пост-панк бендом Плохо, који се звао Po krayu ostrova (По краю острова)[11].

Потписивање са Sacred Bones Records и Monument (2020 – до данас)[уреди | уреди извор]

Молчат Дома наступају у Санкт Петербургу, Русији, 2020.

У јануару 2020, Молчат Дома су потписали уговор са америчком независном музичком кућом Sacred Bones Records, која је касније поново издала њихова два албума на плочи у Северној Америци[2]. У првој половини 2020. године, бенд је постао популаран онлајн видео платформом ТикТок, специфично њихова песма Sudno (Boris Ryzhy) (рус. Судно (Борис Рыжий)), са албума Etazhi; песму су многи корисници искористили као позадинску музику за велики број видеа објављених на платформи[12][13]. Неки од значајнијих видеа који су искористили песму укључују један који је направио корисник из Сан Франциска, Калифорнија, који је саставио неколико клипова који су приказивали његову родну земљу Русију, и додао да му недостаје[13], као и „изазов“ који се састоји од компилације слика које се брзо мењају и приказују корисника како проба што више одеће из свог ормара што може за одређено време[12]. Као резултат популарности ове песме она је достигла друго место на Spotify worldwide Viral 50 листи.[13]

Молчат Дома су планирали прву турнеју у Северној Америци, заједно са америчком певачицом и текстописцем Кристом Бел[2], али оригинални датуми турнеје су били отказани када је КОВИД-19 пандемија ударила континент.[13] Бенд је дао свој допринос Black Sabbath трибјут албуму, заједно са другим музичарима Sacred Bones куће, који је назван What Is This That Stands Before Me?. Направили су обраду њихове песме „Heaven and Hell“, у дарк вејв стилу и са руским текстом, за албум[14]. Албум је изашао маја 2020. године,[14] а њихова обрада „Heaven and Hell“ је такође изашла као самосталан сингл на дигиталним платформама касније тог месеца.[15]

15. септембра 2020, Молчат Дома су најавили свој први албум са Sacred Bones, назван Monument, као и његов датум објављивања, 13. новембар. Заједно са најавом, објавили су и водећи сингл са истог, Ne smeshno (Не смешно).[16]

Чланови[уреди | уреди извор]

  • Егор Штутко (белорус. Yahor Shkutko) – вокали
  • Роман Комогортсев (Roman Kamahortsau) – гитара, синтисајзер, бубањ машина[17]
  • Павел Козлов (Pavel Kazlou) – бас гитара, синтисајзер[18]

Музички стил и текстови[уреди | уреди извор]

Молчат Дома су изјавили да је на њих извршила утицај рок музика осамдесетих из Перестројка периода, а најзначајнији међу њима бенд Кино.[19] Такође су се поредили и са бендовима The Cure и Joy Division; вокални стил Егора Шкуткоа и појава на сцени су такође упоређивани са стилом певача Joy Division-а, Ијана Куртиса.[20] Кет Жанг из публикације Pitchfork је описала Шкутков вокални стил као „аветињски и безтелесан“, такође наглашавајући да је његов „зујац глас“ често „замагљен резонацијом“.[21] Молчат Дома су исказали похвале за певача The Cure-а, Роберта Смита, и певача Depeche Mode-а, Дејва Гана, и да им се допада идеја да било ко од њих двојице гостује на једном од њиховоих концерта.[22]

Молчат Дома су описали свој звук као „пост-панк, њу вејв, и тамније крајности синт-попа“.[23] Писци су слично описали њихов звук као пост-панк,[13][24] њу вејв,[24][25] синт-поп,[24] али такође и колд вејв.[24] Немају бубњара, већ користе бубањ машину у својим песмама.[7] Фирма корпоративне интелигнеције и саветник за стране инвестиције, Emerging Europe, описали су њихове текстове као „не експлицитно анти-совијетксе“ али да такође „представљају суморну слику живота под комунизмом, као и савремени живот у Белорусији, држави која још увек покушава да се ослободи окова своје комунистичке прошлости“, што изражава мишљење да „да су били активни пре једно 40 година, совијетска државна цензура би забранила бенду да снима“.[26] Молчат Дома су често везивани за „думерску музику“, специфичну врсту музике коју слушају думери. Таква музика типично садржи тмурне атмосфере, тужне и интроспективне текстове који се најчешће фокусирају на усамљеност, и један целокупан дистопијски звук, што су све писци повезивали са музиком бенда Молчат Дома.[25][26][27] Због тога су се многе њихове песме појављивале на „думерским плејлистама“ на Јутјубу; то је такође допринело томе да постану популарни на тој платформи.[25]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Студијски албуми[уреди | уреди извор]

Листа студијских албума
Наслов Детаљи албума Највиша позиција на листама
USHeat.[28] US

World[29]

S krysh nashikh domov[30]
  • Изашао: 24. априла 2017.
  • Музичка кућа: самостално издаз
  • Формат: CD, LP, CS, DL
Etazhi
  • Изашао: 7. септембра 2018.
  • Музичка кућа: Detriti
  • Формат: CD, LP, CS, DL
Monument
  • Изашао: 13. новембра 2020.
  • Музичка кућа: Sacred Bones
  • Формат: CD, LP, CS, DL
21 12

Синглови[уреди | уреди извор]

Листа синглова
Наслов Година Албум
"Коммерсанты"

"Пословни људи"[4]

2017 Этажи

Спратови

"Звезды"

"Звезде"[10]

2019 N/A
"По краю острова"

"На ивици острва" (са Плохо)[11]

N/A
"Небеса и Ад"

"Рај и Пакао"[15]

2020 What Is This That Stands Before Me?
"Не смешно"

"Није смешно"[31]

Monument
"Дискотека"

"Дискотека"[32]

"Ответа нет"

"Без одговора"[33]

"Мёртв внутри"

"Мртав унутра" (са Elektroforez)

2021 N/A

Остале песме са топ листа[уреди | уреди извор]

Наслов Година Највиша позиција на листама Албум
Spotify Viral 50
"Судно (Борис Рыжий)"

"Брод (Борис Рижи)"

2018 2 Этажи

Спратови

Ремикси[уреди | уреди извор]

  • Geometric Vision - "Slowemotion" (Molchat Doma Remix)[34]
  • Antipole - "Marble" feat. Paris Alexander (Molchat Doma Remix)[35]
  • Ash Code - "Fear" (Molchat Doma Remix)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Molchat Doma Interview The Village (Video) (in Russian). YouTube. 4 January 2020. Event occurs at 0:17. Retrieved 7 June 2020.
  2. ^ а б в г д Pearis, Bill (28 January 2020). "Belarusian darkwave band Molchat Doma sign to Sacred Bones, reissuing LPs, touring North America". BrooklynVegan. Retrieved 4 February 2020.
  3. ^ "Молчат Дома – С Крыш Наших Домов". Discogs. Retrieved 7 June 2020.
  4. ^ а б "kommersanty (single 2017) | Molchat Doma". Bandcamp. Archived from the original on 18 December 2019. Retrieved 19 May 2020.
  5. ^ "Рецензия на альбом группы Молчат Дома "С Крыш Наших Домов"". Astarta (in Russian). 2017-10-02. Retrieved 2020-02-03.
  6. ^ "etazhi (2018) | Molchat Doma". Bandcamp. Retrieved 19 May 2020.
  7. ^ а б в Lusso, Fabrizio (1 August 2018). "WL//WH Track Of The Day: Molchat Doma "Volny"". White Light//White Heat. Retrieved 7 June 2020.
  8. ^ Stefanini, Giacomo. "Se il punk è ancora vivo nel 2020, è anche grazie ai canali YouTube". Vice Italy (in Italian). Retrieved 13 June 2020.
  9. ^ Molchat Doma Interview The Village (Video) (in Russian). YouTube. 4 January 2020. Event occurs at 1:52. Retrieved 7 June 2020.
  10. ^ а б "zvezdy (single 2019) | Molchat Doma". Bandcamp. Archived from the original on 17 December 2019. Retrieved 19 May 2020.
  11. ^ а б "По краю острова - Single by Ploho and Молчат Дома". Apple Music. Retrieved 19 May 2020.
  12. ^ а б Davidson, Emma Elizabeth (21 May 2020). "Three TikTok fashion challenges to shake up your wardrobe". Dazed. Retrieved 7 June 2020.
  13. ^ а б в г д Amter, Charlie (18 May 2020). "Belarusian Group That Sounds Like Joy Division Scores Streaming Hit on Anniversary of Ian Curtis' Death". Variety. Retrieved 7 June 2020.
  14. ^ а б "Hear Marissa Nadler, Zola Jesus, Thou, Uniform, more cover Black Sabbath". Revolver. 1 May 2020. Retrieved 3 June 2020.
  15. ^ а б "Небеса и Ад (Heaven and Hell) - Single by Molchat Doma". Apple Music. Retrieved 3 June 2020.
  16. ^ Hussey, Allison (15 September 2020). "Molchat Doma Announce New Album, Share New Song "Ne Smeshno": Listen". Pitchfork. Retrieved 15 September 2020.
  17. ^ Kalesnikava, Masha (2019-08-12). "Molchat Doma: Post-punk band from Minsk suddenly stirs emotions around the world". Euroradio.fm. Retrieved 2021-08-10.
  18. ^ "Cultprotest: Belarusians Are Together!". Charter97.org. 2020-08-05. Retrieved 2021-08-10.
  19. ^ Velikanov, Alexander (10 September 2019). "The Story of a Vampire in a Clip of New Indie Rock Heroes from Belarus With International Amontions"
  20. ^ Tyler, Kieron (31 March 2019). "Tallinn Music Week 2019 review: 'We All Value Being European'". The Arts Desk. Retrieved 7 June 2020.
  21. ^ Zhang, Cat (25 June 2020). "How Belarusian Post-Punks Molchat Doma Became a TikTok Meme". Pitchfork. Retrieved 19 August 2020.
  22. ^ Molchat Doma Interview The Village (Video) (in Russian). YouTube. 4 January 2020. Event occurs at 1:08. Retrieved 7 June 2020.
  23. ^ "Molchat Doma". molchatdoma.com. Archived from the original on 26 April 2020. Retrieved 7 June 2020.
  24. ^ а б в г Conde, Chris (January 30, 2020). "Eastern European Post-Punkers Molchat Doma Bringing Dark and Dancey Vibes to San Antonio on First U.S. Tour". San Antonio Current. Retrieved March 14, 2020.
  25. ^ а б в Dumler, Jean (23 October 2019). "Eine der beliebtesten New-Wave-Bands aus Osteuropa kommt nach Berlin". Tagesspiegel (in German). Retrieved 13 June 2020.
  26. ^ а б Turp-Balazs, Maximilian (15 February 2020). "Postcard from a Molchat Doma gig". Emerging Europe. Retrieved 13 June 2020.
  27. ^ Walsh, Anya (6 November 2019). "Musique Doomer: le son du spleen russe devient un phénomène YouTube". Neon (in French). Retrieved 13 June 2020.
  28. ^ "Heatseekers Album Chart: Week of November 28, 2020". Billboard. Retrieved 17 February 2021.
  29. ^ "World Albums Chart: Week of November 28, 2020". Billboard. Retrieved 17 February 2021.
  30. ^ "s krish nashih domov (album 2017) | Molchat Doma". Bandcamp. Retrieved 19 May 2020.
  31. ^ "Не Смешно / Ne Smeshno, Molchat Doma". Qobuz. Archived from the original on 15 September 2020. Retrieved 15 September 2020.
  32. ^ "Дискотека / Discoteque, Molchat Doma". Qobuz. Retrieved 24 October 2020.
  33. ^ "Ответа Нет / Otveta Net, Molchat Doma". Qobuz. Retrieved 30 October 2020.
  34. ^ "Slowemotion EP(2020) | Molchat Doma". Bandcamp. Retrieved 9 Sep 2020.
  35. ^ "Marble EP(2021) | Molchat Doma". Bandcamp. Retrieved 8 Jan 2021.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]