Пређи на садржај

Корисник:Marko Matic 02

С Википедије, слободне енциклопедије

Црни Врх[уреди | уреди извор]

Географске одлике[уреди | уреди извор]

Црни Врх је планина у источном делу Србије,на 15км удаљености од града Голупца.Планина Црни Врх се налази у јужном делу Карпатског венца,са највисим врхом на надморској висини од 620м и још два врха на нижим висинама. Координате планине су су 44.582218, 21.630931. Црни Врх је окружен многобројним селима.

Црни Врх представља границу између планинских делова на истоку и равничарских на западу, између Влашког и српског становништва. Српска села су Српце, Зеленик и Малешево , а влашка суЖитковица, Двориште , Кривача , Раденка, Љешница и Снеготин који се налаѕи у цамом подножју планине.

Клима Црног врха се не разликује од континенталне климе околине. Чије су одлике хладне и снежне зиме са снежним покривачем и топлим летима са умереном количином падавина. за Црни Врх је као и за остатак источне србије карактеристична јака кошава у јесењим и зимским периодима.

Живи свет[уреди | уреди извор]

Од биљака највише доминира багрем који је сађен од стране мештана, храст, буква и слабије зимзелено дрвеће попут бора, има многобројних врста трсва, лековитог биља и маховина...

Од расзноврсног животињског света на Црном Врху има срна, зечева, веверица, разних врста птица као што су фаѕани, препелице, сове. Има великог броја инсеката, гуштера, змија и жаба. Такође је велики број лисица и шакала, али и поред њих највећи проблем у околним селима праве дивље свиње које су се пренамножиле последњих година и уништавају усеве мештанима. Да би се спречио даљи пораст броја свиња сваке недеље се организује лов.

Споменик партизана[уреди | уреди извор]

На Црном Врху је подигнут споменик у част Вељку Дугошевићу и партизанима, јер је то било место одакле је он командовао операцијама у време окупације Немаца и место одакле је ослободио источну Србију.



[1]

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена
  1. ^ https://www.google.com/maps