Корисник:Novicaelite5318/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Гадспид ју! Блек емперор
Godspeed You! Black Emperor
Годспеед Yоу! Блацк Емперор на наступу у Лондону, новембра 2000.
Музички рад
Активни период1994-2003, 2010-данас
Оснивање1994. (Монтреал, Квебек, Канада)
Жанрпост-рок, свемирски рок, експериментални рок[1]
Издавачка кућа''Constellation Records'', ''Kranky''
Чланови
Садашњи члановиЕфрим Менак
Мауро Пиценте
Мајк Моја
Софи Труду
Тиери Амар
Дејвид Брајант
Карл Лемју
Еидан Грт
Тим Херцог
Бивши члановиЏон Литлфер
Тиа Прат
Брус Коудрон
Норсола Џонсон
Роџер Телиер-Крег
Грејсон Вокер
Џејмс Чау
Питер Хари Хил
Флафи Ерскин
Остало
Веб-сајтbrainwashed.com

Гадспид ју! Блек емперор (енгл. Godspeed You! Black Emperor) је канадска експериментална музичка група основана у Монтреалу, 1994. године. Група издаје своју музику кроз Constellation Records, независну издавачку кућу која се такође налази у Монтреалу. Након издавања њиховог дебитантског албума 1997. године, наступали су редовно од 1998. до 2003. Њихов други албум, Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven из 2000. године, је добио велико критичко признање и био је проглашен за један од најбољих албума деценије.[2] 2003. бенд је објавио да одлази на паузу неодређеног временског трајања, у циљу да чланови раде на другим музичким интересовањима. За то време, причало се да се група растала,[3][4] али су се коначно поново ујединили за турнеју која је почела касне 2010. Од поновног уједињења, Објавили су још три албума, Од којих је најновији Луцифериан Тоwерс, објављен септембра 2017.

Бенд је остварио посвећен култ пратилаца и остао веома утицајан за пост-рок жанр. Септембра 2013. године, је објављен њихов четврти албум, 10 година након претходног, 'Allelujah! Don't Bend! Ascend!, који је 2013. добио Polaris музичку награду која се додељује сваке године појединцу или групи из Канаде за најбољи албум објављен на канадском тржишту.[5]

Бенд је такодје познат због њихове песме „East Hastings”, са албума F♯ A♯ ∞, објављеног 1997. године, која је коришћена у филму 28 дана касније, у обрађеној верзији.[6] "East Hastings" се не појављује на 28 Days Later: The Soundtrack Album јер продуценти нису могли добити ауторска права на песму.[7]

Историја[уреди | уреди извор]

Gadspid ju! Blek emperor су основали Ефрим Менак (гитара), Мајк Моја (гитара), и Мауро Пиценте (бас) у Монтреалу, 1994. године. Бенд је добио име по God Speed You! Black Emperor, јапанском црно-белом документарцу из 1976, у режији Мицуо Јанагимачија, који прати јапанску бајкерску банду, Black Emperor. Бенд је оформљен након понуде да наступају као помоћни бенд, другом локалном бенду званом Steak 72[8][9]. Након тога, трио је наступао уживо пар пута, пре него што су одлучили да сниме албум. Касету All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling, су самостално објавили децембра 1994. године и била је ограничена на тридесет и три копије.

Након објављивања касате, бенд је наставио да периодично наступа уживо. По речима Менака, придруживање групи је било просто: „Било је, као да ако је неко познавао некога ко свира инструмент, и делује као океј особа, он би се на неки начин придружио бенду”. Укратко, чланови су долазили и одлазили. Локални музичари су се често придруживали бенду на неколико наступа и онда одлазили. Фреквентно ротирање чланова групе је развлачило објављивање албума ''F♯ A♯ ∞''. Након објављивања, група се стабилизовала на око девет чланова са Менак, Мојом и Дејвидом Брајантом на гитарама, Пеиценте и Тиери Амарем на бас гитарама, Еидан Гртом и Брус Коудроном на бубњевима, и Софи Труду и Норсола Џонсон на виолини и челу респектативно. Моја је напустио бенд 1998. године да би радио на HṚṢṬA, заменио га је Роџер Телиер-Крег из Fly Pan Am.

Иако су различити чланови бенда често називани анархистима, дуго времена ниједан члан бенда није експлицитно називао себе анархистом. 2014. Менак је прогласио себе анархистом[10]. У сваком случају, постоји јака политичка конотација у њиховој музици. Већина њихове музике асоцира на левичарске теме. На пример, белешке на Yanqui U.X.O. описују песму „09-15-00” као „Аријел Шарон окружен са 1,000 израелских војника, маршира ка ал-Харам Асх-Схариф провоцирајући још једану интифаду”, и задња страна омота албума осликава однос неколицине већих издавачких кућа као војно-индустријске комплексе.[11][12] Неколицина њихових песама такође садржи гласовне узорке који исказују политичке изјаве, пре свега „The Dead Flag Blues” (F♯ A♯ ∞) и „BBF3” (Slow Riot for New Zerø Kanada).

Чланови групе су формирали и број споредних пројеката, укључујући Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band, Fly Pan Am, HṚṢṬA, Esmerine, и Set Fire to Flames.

Бенд је објавио ЦД верзију своја прва два албума под ''Kranky'' издавачком кућом, а плоче под ''Constellation Records''. Све едиције њихових наредних студијских материјала су објављене под Constellation Records.

2004, дугогодишњи гитариста Роџер Телиер-Крег је напустио бенд у пријатељском односу да би посветио више времена Fly Pan Am.[13]

Група је једанпут била погрешно протумачена као група терориста.[14][15] Након што су стали на оближњој бензинској пумпи, да напуне гориво, у граду Ардмор у Оклахоми, за време њихове Америчке турнеје 2003. године, радница на пумпи је веровала да је група Канађана била група терориста. Она је дала белешку другој муштерији да позове полицију. Када је локална полиција дошла, група је задржана на испитивањима од стране FBI-a. Иако је полиција сумњала на њихове анти-владине документе и фотографије, нису нашли никакве доказе. Након позадинских провера, група је пуштена из притвора и наставила пут ка следећем наступу у Сент Луис, Мисури. Ефрим Менак је касније говорио на наступу у Мисурију о догађају који им се десио и спекулисао да је њихово порекло разлог брзом пуштању („Добра је ствар да смо добра бела деца из Канаде”)[16]. Инцидент је био поменут у књизи Мајкл Мура Dude, Where's My Country?.

2010. године, бенд је објавио поновно уједињење за All Tomorrow's Parties музички фестивал у Уједињеном Краљевству као и наступе по САД-у. Мајк Моја се поново придружио бенду за поновно уједињење, док је оригинални челиста Норсола Џонсон одбио да учествује. Бенд је наступао целу северно америчку и европску турнеју 2011. године, и још наступа у Уједињеном Краљевству укључујући и појављивање на ATP 'I'll Be Your Mirror' музичком фестивалу у Лондону.

Наредне године бенд се појавио на Pitchfork музичком фестивалу у Чикагу и 2012. година на All Tomorrow's Parties I'll Be Your Mirror фестивалу у Њу Јорку Бубњар Тим Херцог се придружио турнеји након одласка Бруса Каудрона.

2013. бенд је освојио Polaris музичку награду, али су критиковали трошкове церемоније за време економске кризе, изјавивши: "Можда би следећа додела требала бити организована у јефтинијој хали, без корпорацијских банера."[17]

31. марта 2015. године, објављују свој пети албум, Asunder, Sweet and Other Distress. 22. септембра 2017. године, објављују свој шести албум, Luciferian Towers.

Концерти уживо[уреди | уреди извор]

Филмске пројекције су веома значајан аспект њихових концерата, Ефрим Менак их је објаснио као: "Стављање целе ствари у контекст".[18]

Зато што је бенд „taper-friendly”, дозвољава публици да снимају њихове наступе. Фанови често објаве нови материјал и пре него што га бенд званично сними.

Бенд је имао турнеје по Аустралији и Новом Зеланду први пут у фебруару 2013. године, укључивши и наступ на All Tomorrow's Parties 'I'll Be Your Mirror' фестивалу у Мелбурну 16. фебруара

Бенд је имао турнеју у Кини први пут априла 2013. године, наступајуци у Шангају и Пекингу,[19] поново су посетили Кину у марту 2016. године.[20]

Бенд је подржао Nine Inch Nails на њиховој Tension турнеји у октобру 2013. године, на наступу у Tension у Бостону 11. октобра.[21]

Након паузи која је трајала већину 2014. године, бенд је кренуо на велики број концерата и фестивала широм Северне Америке, Европе и остатка света за време 2015. и 2016. године. Две нове песме су претприказиване на многим наступима, које су фанови назвали Buildings и Railroads на основу пројекција које су пуштане за време истих. Бенд је такође позајмио наступе за неке од њихових старијих и тренутних песама за откривање „monumental” рада канадске плесачке групе Holy Body Tattoo из 2005. године, за време 2016.[22]

Чланови[уреди | уреди извор]


Efrim Menuck playing the guitar on his lap
Ефрим Менак
Mauro Pezzente playing bass guitar
Мауро Пеиценте
David Bryant playing guitar
Дејвид Брајант
Sophie Trudeau playing the violin
Софи Труду


Дискографија[уреди | уреди извор]

Студијски албуми:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Godspeed You! Black Emperor at AllMusic
  2. ^ Greer, Nick (June 11, 2010). "Top 100 Albums of the Decade". Sputnikmusic
  3. ^ "Godspeed You! Black Emperor quit over Iraq". NME. 2008.
  4. ^ Phillips, Amy (February 11, 2008). "Godspeed Still on Hiatus, Not Completely Broken Up". Pitchfork Media. Arhivirano sa originala 12. februara 2008.
  5. ^ Andre Paine (November 22, 2013). "Godspeed You! Black Emperor, O2 Academy Brixton - music review - Music - Going Out - London Evening Standard". Standard.co.uk.
  6. ^ "Danny Boyle's Greatest Hits: From 'Trainspotting' to the 2012 Olympics Opening Ceremony". Rolling Stone. April 4, 2013.
  7. ^ Empire, Kitty (November 10, 2002). "Get used to the limelight". Guardian.co.uk. London: Guardian News and Media Limited.
  8. ^ David Keenan (1998). "Interview in The Wire".
  9. ^ David Keenan (2000). "Interview in The Wire".
  10. ^ Rubsam, Rob (April 2014). "The Rumpus Interview with Efrim Menuck". The Rumpus./
  11. ^ "Godspeed You! Black Emperor, 'Yanqui U.X.O.' (Constellation)". Spin. June 25, 2013.
  12. ^ "EMI Defies Fate as Predicted on Godspeed You! Black Emperor's Yanqui U.X.O., Bought Out By Terra Firma for $4.7 Billion; Sorry Warner Music Group". Tiny Mix Tapes. May 25, 2007.
  13. ^ "Former Godspeed You! Black Emperor guitarist preps new cassette". Fact Mag. August 23, 2012. Retrieved October 31, 2017.
  14. ^ Biehr, Steve, Marion Bornas, and Stefan Claudius. "Godspeed You! Black Emperor Collage". Arhivirano sa originala (jpg) 27. septembra 2007.
  15. ^ Biehr, Steve. "Band Members Released After Terrorist Report". The Daily Ardmoreite. Arhivirano sa originala 8. februara 2005. Retrieved November 26, 2006.
  16. ^ Godspeed You Black Emperor! (2003). "Godspeed You Black Emperor! at Mississippi Nights (2003-03-16)" (shn). Live Music Archive. Internet Archive.
  17. ^ "Godspeed You! Black Emperor criticise Polaris prize". BBC News. September 24, 2013
  18. ^ Visser, Menno (2001). "Interview with Godspeed You Black Emperor!". OOR Magazine. OOR.
  19. ^ "Godspeed You! Black Emperor China Tour". Spli-t. April 1, 2013.
  20. ^ "Godspeed You! Black Emperor". Smart Shanghai. December 7, 2015.
  21. ^ Minsker, Evan (2013). "Nine Inch Nails Announce Massive Tour With Godspeed You! Black Emperor". Pitchfork
  22. ^ "monumental". BAM.org.

Екстерни линкови[уреди | уреди извор]