Корисник:Tikiviki123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Tikiviki123/песак
ЖанрАвантура, Самураји
ТворацManglobe
Манга
АуторMasaru Gotsubo
ИздавачKadokawa Shoten
Енглески издавачШаблон:English manga publisher
Циљна групаShōnen
ЧасописMonthly Shōnen Ace
Прво излажењејануар 26, 2004септембар 25, 2004
Томови2
ТВ аниме
Режисер Shinichirō Watanabe
Продуцент
  • Takatoshi Hamano
  • Takashi Kochiyama
  • Tetsuro Satomi
Сценариста Shinji Obara
Композитор
Студио Manglobe
Мрежа Fuji TV
Енглеска мрежа Шаблон:English anime network
Премијерно приказивање мај 20, 2004март 19, 2005
Епизоде 26 (списак епизода)
Портал Стрип

Samurai Champloo је јапанска историјска авантуристичка аниме телевизијска серија из 2004. године. Дебитантска телевизијска продукција студија Манглобе, серија од 26 епизода емитована је од маја 2004. до марта 2005. Прво је делимично емитована на Фуји ТВ, а затим је у потпуности емитована на Фуји Нетворк Систем. Имао је лиценцу за емитовање у Северној Америци на Адулт Свим-у, а за комерцијално издавање прво је издао Генеон Ентертаинмент, а касније Црунцхиролл. Такође је лиценциран за енглеска издања у Уједињеном Краљевству од стране МВМ Филмс, ау Аустралији и Новом Зеланду од стране Мадман Ентертаинмент. Адаптација манге је серијализована у Монтхли Схонен Аце током 2004, коју је Токиопоп касније објавио у Северној Америци следеће године.

Серија је смештена у фикционализовану верзију Јапана из периода Едо, мешајући традиционалне елементе са анахроним културним референцама, укључујући хип хоп. Серија прати подвиге конобарице Фуу, одметника скитнице Мугена и Ронин Џина. Фуу спасава Мугена и Џина од погубљења, а затим приморава пар да јој помогне у потрази за самурајем који мирише на сунцокрет. Структурисана слично филму пута, серија се фокусира на толеранцију и прихватање мањина у супротности са њеним окружењем, а централна тема је приказ и прихватање смрти.

Редитељ Шиничиро Ватанабе је почео да планира серију 1999. године, стварајући ликове и премису током свог рада на Каубој Бибоп: Филм и Аниматрикс, а почео је са препродукцијом 2002. Особље је укључивало дизајнера ликова и редитеља анимације Казуто Наказаву и писце Шинђија Обара и Јукихико Цуцуми из Оффице Цресцендо. Музику су компоновали хип хоп уметници Схињи "Тсутцхие" Тсуцхида из Схакказомбија, Фат Јон, Нујабес и Форце оф Натуре. Продукција је била неструктурирана, са сценаријем који је прошао кроз више ревизија, а Ватанабе је довео више гостујућих креатора како би осигурао висок квалитет анимације. Рецепција серије је била позитивна, уз похвале усредсређене на њену анимацију и музику, и показала је комерцијални успех на Западу.

Заплет[уреди | уреди извор]

Samurai Champloo отвара се у граду где Фуу, која ради као конобарица за чај, малтретира син корумпираног префекта града. Одметник Муген стиже у град, а Фуу га моли за заштиту, коју даје у замену за храну. У међувремену, ронин Јин, такође новопридошли, убија префектове телохранитеље када злостављају сељака, завршавајући у сукобу са Мугеном када га овај замењује са једним од префектових људи. Борба њих двоје завршава уништавањем чајџинице. Њих двоје су заробљени и осуђени на смрт, али их Фуу спашава. Пар покушава да поново започне своју битку, али Фуу баца новчић, говорећи да ако падне на главе, пар може да настави битку, али ако падне на реп, одлажу битку како би јој помогли да пронађе самураја који мирише на сунцокрет, кога годинама је тражила. Она побеђује и они се упуштају у низ авантура упоредо са Фууовом потрагом.

Током завршних прича, њих тројица коначно стижу у град Икицуки, при чему сваки завршава у сукобу са групом убица које је влада послала да убију „самураја сунцокрета“, Фууовог оца Сеизо Касумија. Фуу проналази Касумија, желећи да му се освети што је напустио њу и њену мајку, али она попушта јер он већ умире од болести. Један од убица убија Касумија пре него што га Џин победи. Муген и Џин тада имају дуел, разбијају им се мачеви, али су одлучили да се не убијају јер се сада сматрају пријатељима. Фуу сазнаје да је њен отац играо улогу у побуни Шимабара и отишао да је заштити. Фуу такође открива да је лагала о резултату бацања новчића, што накратко нервира Мугена и Џина. Опорављени од последње борбе, њих тројица су захвални за заједничку авантуру.

Ликови[уреди | уреди извор]

Серија прати подвиге тројице вођа – Фууа, Мугена и Џина – када су спојени због околности и на крају путују заједно да би пронашли самураја сунцокрета. Главну глумачку поставу креирао је Ватанабе, који је желео хероје који су глупи, незрели и опасни, са „дозом лудила“. Он је описао Мугена и Џина као неконвенционалне људе који нису везани правилима тог периода. Ликове је дизајнирао Казуто Наказава, који је радио и као уметник и као режисер на више пројеката укључујући Асхита но Нађа и аниме сегменте Убиј Била: Том 1.Рани нацрти ликова више су одговарали Наказавином укусу него жељама продукцијске екипе.Снимак гласа је укључивао сесије са сва три водитеља заједно, што је изазивало повремене тензије због њиховог различитог радног искуства.

  • Име:Mugen

Старост: 20

Професија:бивши пират

Оружје: tsurugi са две оштрице (често се меша са катаном) са дршком са два зуба (у видео игрици, „Самураи Цхамплоо: овај мач се зове „Typhoon Swell“), Танто (сакривен на супротном крају корице), замењује главно оружје на крају серије.

Борбени стил: Мешавина различитих стилова који укључују брзе, неправилне покрете које он назива "Цхамплоо Кендо"

Цитат: "Баш ме брига за одлазак у пакао. Претпостављам да је то зато што се осећам као да сам већ тамо."[1]

Појављује се у: Свим епизодама

Коначни статус: Жив[2]

Муген је рођен у казненој колонији на острвима Рјуку (највероватније острво Мијако пошто је то у прошлости била казнена колонија), које је у периоду Едо било засебно краљевство са блиским везама са Сацума доменом у Јапану. Његово име значи „без ограничења“, јер су његове компоненте знакови за „без“ и „ограничења“. Узгред, он пише своје име користећи симбол бесконачности (∞), игру речи на његовом имену, „Муген“, што је хомофон јапанске речи за „вечност“. Његов јапански је прилично груб и "јанки"; а неписмен је до касније у емисији. Тачан датум његовог рођења је непознат, а велики део његове прошлости обавијен је велом мистерије. Такође се чини да је он пореклом Аину, по стилу његове одеће, а сам Муген коментарише да је одрастао на истој музици коју је свирао бегунац Аину, иако је Аину човек дошао са крајњег севера, а Муген из крајњи југ. Што се тиче његових родитеља, Муген наводи да никада није знао ко су они у епизоди 20, "Елегија замке, стих 1." Плаве тетоваже на његовим зглобовима и зглобовима указују на то да је некада био у затвору.

Груб, развратан, вулгаран и нихилистички, Муген је помало антихерој. Чини се да неки од његових поступака представљају аморалност, што указује да он ради више на инстинкту него на било чему другом. У неколико епизода јасно је стављено до знања да је Муген женскарош. Дизајнер ликова Казуто Наказава изјавио је у интервјуу: „Када сам радио дизајн карактера, најтежи ми је био Муген, као што сам и очекивао. Прилично сам сигуран да је, што се тиче имиџа редитеља, вероватно мислио на некога као што је 'репер који се понаша као лош момак.' Али начин на који Муген делује је релативно заснован на његовом суштинском уверењу." ["Хвала свима за ваш напоран рад", интервју са особљем Казуто Наказава; уметак ДВД-а Самураи Цхамплоо из САД, том 6.] Он и Јин се с времена на време свађају , али постоји скривена струја међусобног разумевања између њих двоје.. Упркос периодичним сукобима са Фуу, чини се да му је стало и до ње, приређујући је у неколико наврата.

  • Име: Jin

Старост: 20

Професија: Ронин

Оружје: Катана, Вакизаши

Стил борбе: Mujushin Kenjutsu, џиуџицу

Цитат: "Почевши ову бесмислену свађу, нисте учинили ништа осим што сте открили колико је велика ваша глупост"[3]

Појављује се у: Све у свим епизодама

Коначни статус: Жив[2]


Јин је провео огромну већину свог живота тренирајући у кењутсу доџоима. За разлику од Мугена, за њега је дозвољено да носи даисхо (два подударна мача: катану и вакизасхи), пошто је из класе самураја. Његови мачеви имају дизајн муње и двоструких очију . Носи традиционалну хакаму и ги у индиго плавој боји са узорком белог дијаманта камона састављеног од четири мала бела дијаманта. Његов камон веома личи на онај великог клана Такеда, што доводи до спекулација да би његово породично порекло могло бити племићко . Такође, упоредите Јинов изглед са изгледом Такеда Сокакуа: Он такође носи будистички бројаницу и пар анахроних наочара са жичаним оквиром ( која му заправо није потребна), од којих је ово последње вероватно најизразитији аспект његовог изгледа и који се сви сећају.

Џин је обично ћутљив и необично прибран. Он је изузетно вешт мачевалац, који користи брзе, префињене, ортодоксне потезе дисциплине "Мујушин кенџуцу", што га чини савршеном фолијом за Мугена. Његове способности борбе мачевима импресионирају и коментаришу их неколико изузетно вештих бораца, као што су Инуиака, Сара, Карииа Кагетоки, па чак и Муген. У епизоди 25, Карииа сам признаје да је Јин ближи његовом нивоу од било ког противника са којим се суочавао годинама, али још мање, са маргином танком као папир (иако га Јин на крају победи). Међутим, Џин се не мора ослањати само на свој мач. У једној сцени, он се враћа на џуџуцу технике, разоружавајући и онеспособљавајући најмање шест наоружаних самураја пре него што добије свој даисхо назад. Џин је приказан у почетној секвенци поред слика риба, а неколико битака завршава падом или скакањем у воду. Његова посвећеност мачу је толико интензивна да изгледа да му недостају способности у другим областима као што су држање пића, играње шамисена, кување јегуље и пецање. Као сведочанство његове интелигенције и неспремности да лако верује другима, он обично први посумња када неко није онакав какав изгледа. Он је такође одличан играч када су у питању друштвене игре, посебно шоги, и одваја време да размисли о својим потезима и не брине се да стави свој живот на коцку против свог противника.

  • Име: Fuu Kasumi

Старост: 15

Професија: обична конобарица

Оружје: Танто

Стил борбе: непоѕнат

Цитат: "Без дужности, овај свет би био мрачно место."[4]

Појављује се у: Свим епизодама

Коначни статус: Жива[2]

Фуу је главна дама серије, петнаестогодишња девојчица самурајске лозе, али одгајана у сиромаштву. После не баш успешног рада као конобарица у чајџиници, она спасава Мугена и Џина од погубљења и регрутује их као своје телохранитеље да јој помогну у потрази. Она тражи самураја који мирише на сунцокрете, али никада не објашњава како мирише сунцокрет или како изгледа човек. Муген и Џин се често подсећају на њихов животни дуг према њој када пожеле да се боре једна против друге, на њихову велику жалост. Без њеног оца који би их издржавао, Фуу и њена мајка су водиле тежак живот све док њена мајка није умрла од болести.

Њен однос са Мугеном и Џином је поштован, али за најхуманије, иако се неколико пута у серији наговештава да можда има суптилно романтично интересовање за било кога од њих. Она је изненађујуће велики једе (у једној епизоди учествовала је у такмичењу у јелу и била је једна од две преостале и вероватно би победила да није случајно дала знак да је одустала гњечењем бубе), има бистар и поверљив личности, и веома је склона незгодама и невољама иако је прилично практична. Често се испоставља да је светскија и искуснија него што заправо јесте како не би изгледала потпуно домишљата пред својим телохранитељима. Фуу носи тамноружичасти кимоно са шаром цвећа и носи одговарајући танто (који никада не користи, али је размахнула једном или двапут). За танто су причвршћена три нецукеа: лобања (хришћански привезак од њеног оца), пар коцкица (вероватно се односи на њене вештине бацања коцкица у „Пакленим псима за изнајмљивање“) и пас. Веверица летећа по имену „Мо-мо“ (очигледно скраћено од „момонга“, што на јапанском значи „летећа веверица“) насељава њену одећу и често јој помаже када је у невољи. Момо такође значи "бресква" на јапанском и популарно је модерно име за кућне љубимце у Јапану.

У току целе емисије Фуу постаје невероватно огромна након преједања, враћа се у уобичајени облик након што је њен стомак све пробавио. Ово се дешава у епизодама 6, 15 и 23.

Њена гласовна глумица у јапанској верзији је Аиако Кавасуми. Глас јој даје Кари Вахлгрен у америчкој синхронизацији.

Листа епизода[5][уреди | уреди извор]

Бр име епизоде емитованје на јапанском емитованје на енглеском
1 "Tempestuous Temperaments" мај 20, 2004 мај 14, 2005
2 "Redeye Reprisal" Јун 3, 2004 мај 21, 2005
3 "Hellhounds for Hire (први део)" Јун 10, 2004 мај 28, 2005
4 "Hellhounds for Hire (Part 2)" JУн 17, 2004 Јун 4, 2005
5 "Artistic Anarchy" ЈУн 24, 2004 Јун 11, 2005
6 "Stranger Searching" Jул 1, 2004 јул 19, 2005
7 "A Risky Racket" Jул 8, 2004 јул 25, 2005
8 "The Art of Altercation" Jул 15, 2004 јул 2, 2005
9 "Beatbox Bandits" јул 22, 2004 јул 9, 2005
10 "Lethal Lunacy" јул 29, 2004 јул 16, 2005
11 "Gamblers and Gallantry" Август 5, 2004 јул 23, 2005
12 "The Disorder Diaries" Август 12, 2004 јул 30, 2005
13 "Misguided Miscreants (Part 1)" Август 26, 2004 Новембар 19, 2005
14 "Misguided Miscreants (Part 2)" Септембар 9, 2004 Новембар 26, 2005
15 "Bogus Booty" Септембар 2, 2004 Децембар 3, 2005
16 "Lullabies of the Lost (Verse 1)" Септембар 16, 2004 Децембар 10, 2005
17 "Lullabies of the Lost (Verse 2)" Септембар 23, 2004 Децембар 17, 2005
18 "War of the Words" Јануар 22, 2005 Јануар 12, 2006
19 "Unholy Union" Јануар 29, 2005 Јануар 19, 2006
20 "Elegy of Entrapment (Verse 1)" фебруару 5, 2005 фебруару 26, 2006
21 "Elegy of Entrapment (Verse 2)" фебруару 12, 2005 фебруару 2, 2006
22 "Cosmic Collisions" фебруару 19, 2005 фебруару 9, 2006
23 "Baseball Blues" фебруару 26, 2005 фебруару 16, 2006
24 "Evanescent Encounter (Part 1)" март 5, 2005 фебруару 23, 2006
25 "Evanescent Encounter (Part 2)" март 12, 2005 март 2, 2006
26 "Evanescent Encounter (Part 3)" март 19, 2005 март 9, 2006

Сопљашњи линкови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mugen”. Samurai Champloo Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  2. ^ а б в https://en-academic.com/dic.nsf/enwiki/1554017.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ „Jin (Samurai Champloo)”. Heroes Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  4. ^ „Fuu”. Samurai Champloo Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  5. ^ „Samurai Champloo/Episodes”. Toonami Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15.