Кубрат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кубрат
Период 632–665
Претходник Органа
Наследник Кубер

Кубрат (буг. Кубрат; грч. Χουβρατις; енгл. Kubrat, Kurt) је био бугарски владар коме је приписана заслуга за стварање Старе Велике Бугарске 632. године, када је поразио Аваре и ујединио сва бугарска племена и остале племена на тој територији.

Историја[уреди]

Кубрата по први пут помиње патријарх Нићифора I од Константинопоља (Patriarch Nikephoros I of Constantinople) у делу: Historia syntomos, breviarium из 9. века.[1]

У списку бугарских канова Кубрат је споменут као Курт из клана Дуло. Неки извори га повезују као једног од наследника Атиле, по мајчиној линији као припадника Ерми клана, пошто му је род по мајци Органа (Organa) био потицао из тог клана.[2]

Кубрат је био извесно време Византијски талац као заштита од династијске борбе за превласт у Турском Каганату. Као што је византијски историчар, из 7. века Јован из Никијуа, забележио:

Кубрат, принц од Хуна, и Органов нећак, је био крштен и као мали послан да се школује у Константинопољ где је постао близак пријатељ са императором Хераклиусом.[3]

Кубратова година рођења је непозната, једино што је сигурно је његов боравак у Константинопољу, крштење, школовање, пријатељство са императором Хераклиусом (610—641.) и добијање титуле патриције која је и пронађена на прстену у његовом гробу.

По повратку из Константинопоља преузима власт од Органа који је у његовом одсуству владао Утигурима. Истеравши Аваре са своје територије, уједињењем свих бугарских племена, Кубрат каново царство се простирало од делте Дунава до реке Волга. Кубрат је био један од ретких који је своју владавину провео у миру са Византијом, вероватно због пријатељства са императором и поштовањем византијске културе, са којом је одрастао за време свог боравка у Константинопољу.

Кубратов гроб[уреди]

У 1912. години украјински сељак у близини Полтаве, је приликом обраде земље открио гробницу са великом количином драгоцености, сребра и злата (52kg), укључујући и прстен који је омогућио и олакшао, идентификацију пошто је било изгравирано са подацима Кубрат кана (Chouvr(a)Tou patr(i)k(iou)), а што је био статус који је он имао у Византији.

Референце[уреди]

  1. Nicephori Archiepiscopi Constantinopolitani Opuscula Historica, editor Carl G. de Boor, 24, 9-12.
  2. Васил Златарски, Историја Бугарске
  3. John of Nikiû, Chronicle

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Органа

617630.

Владар Хуна

? - †(641./7)

Наследник:
Кубер
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}