Пређи на садржај

Георгије Острогорски

С Википедије, слободне енциклопедије
Георгије Острогорски
Лични подаци
Пуно имеГеоргије Александрович Острогорски
Датум рођења(1902-01-19)19. јануар 1902.
Место рођењаСанкт Петербург, Руска Империја
Датум смрти24. октобар 1976.(1976-10-24) (74 год.)
Место смртиБеоград, СФРЈ

Георгије Александрович Острогорски (рус. Георгий Александрович Острогорский; Санкт Петербург, 19. јануар 1902Београд, 24. октобар 1976) био је историчар, професор византијске историје на Београдском универзитету и оснивач Византолошког института САНУ. Један је од највећих византолога двадесетог века и добитник многих домаћих и страних научних признања.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Санкт-Петербургу, школовао се у великим универзитетским центрима Немачке и Француске. Георгије Острогорски се 1933. године, после одбрањене докторске дисертације 1927. и неколико година професуре на универзитету у Вроцлаву, доселио у Србију, тадашњу Југославију. Добио је место на Београдском универзитету, на Филозофском факултету, Одељење за историју, где је на предмету Историја Византије радио читавог живота. Основао је Византолошки институт[1] САНУ, који је, захваљујући његовом угледу, постао важна институција светске византологије.

Георгије Острогорски је написао Историју Византије публиковану 1963 године у Монаку[1].Hа немачком језику изашла је у чувеној Милеровој серији „Handbuch der Altertumswissenschaft“. Ово дело има неколико српских издања, а преведено је и на све светске језике и данас се још увек сматра једним од најсвеобухватнијих једнотомних прегледа византијске историје. У својим многобројним делима проучавао је готово све видове живота Византије: политичку историју, социјално-економску историју, историју идеја, односе са словенским светом.

Супруга му је била Фанула Папазоглу.

Важнији радови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Острогорски и Београдска византолошка школа”. Архивирано из оригинала 02. 10. 2016. г. Приступљено 28. 09. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]