Георгије Острогорски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Георгије Острогорски
George Ostrogorsky.jpg
Георгије Острогорски
Датум рођења (1902-01-19)19. јануар 1902.
Место рођења Санкт Петербург
Flag of Russia.svgРуска Империја
Датум смрти 24. октобар 1976.(1976-10-24) (74 год.)
Место смрти Београд
Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФРЈ

Георгије Острогорски (рус. Георгий Александрович Острогорский; Санкт Петербург, 19. јануар 1902Београд, 24. октобар 1976) је био дугогодишњи професор византијске историје на Београдском универзитету и оснивач Византинолошког института САНУ, један од највећих византолога двадесетог века и добитник многих домаћих и страних научних признања.

Биографија[уреди]

Рођен је у Санкт-Петербургу, школовао се у великим универзитетским центрима Немачке и Француске. Георгије Острогорски се 1933. године, после одбрањене докторске дисертације 1927. и неколико година професуре на универзитету у Вроцлаву, доселио у Србију, тадашњу Југославију. Добио је место на Београдском универзитету, на Филозофском факултету, Одељење за историју, где је на предмету Историја Византије радио читавог живота. Основао је Византолошки институт[1] САНУ, који је, захваљујући његовом угледу, постао важна институција светске византологије.

Георгије Острогорски је написао Историју Византије публиковану 1963 године у Монаку[1].Hа немачком језику изашла је у чувеној Милеровој серији „Handbuch der Altertumswissenschaft“. Ово дело има неколико српских издања, а преведено је и на све светске језике и данас се још увек сматра једним од најсвеобухватнијих једнотомних прегледа византијске историје. У својим многобројним делима проучавао је готово све видове живота Византије: политичку историју, социјално-економску историју, историју идеја, односе са словенским светом.

Важнији радови[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]