Георгије Острогорски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Георгије Острогорски
George Ostrogorsky.jpg
Георгије Острогорски
Датум рођења (1902-01-19)19. јануар 1902.
Место рођења Санкт Петербург
Руска Империја
Датум смрти 24. октобар 1976.(1976-10-24) (74 год.)
Место смрти Београд
СФРЈ

Георгије Острогорски (рус. Георгий Александрович Острогорский; Санкт Петербург, 19. јануар 1902Београд, 24. октобар 1976) је био дугогодишњи професор византијске историје на Београдском универзитету и оснивач Византинолошког института САНУ, један од највећих византолога двадесетог века и добитник многих домаћих и страних научних признања.

Биографија[уреди]

Рођен је у Санкт-Петербургу, школовао се у великим универзитетским центрима Немачке и Француске. Георгије Острогорски се 1933. године, после одбрањене докторске дисертације 1927. и неколико година професуре на универзитету у Вроцлаву, доселио у Србију, тадашњу Југославију. Добио је место на Београдском универзитету, на Филозофском факултету, Одељење за историју, где је на предмету Историја Византије радио читавог живота. Основао је Византолошки институт САНУ, који је, захваљујући његовом угледу, постао важна институција светске византологије.

Георгије Острогорски је написао Историју Византије публиковану 1963 године у Монаку[1].Hа немачком језику изашла је у чувеној Милеровој серији „Handbuch der Altertumswissenscaft“. Ово дело има неколико српских издања, а преведено је и на све светске језике и данас се још увек сматра једним од најсвеобухватнијих једнотомних прегледа византијске историје. У својим многобројним делима проучавао је готово све видове живота Византије: политичку историју, социјално-економску историју, историју идеја, односе са словенским светом.

Литература[уреди]

Каждан А. П. Концепция истории Византийской империи в трудах Г. А. Острогорского // Византийский временник 39 (1978) 76-85 Иванов И., свящ. Русская византология в Европе и труды академика Г. А. Острогорского // Христианское Чтение (2010) № 1(32). С. 122—132


Спољашње везе[уреди]