Лаб

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лаб
Lapi1.JPG
Лаб у Подујеву
Опште информације
Дужина 72 km
Басен 19.570 km2
Слив Црно море
Водоток
Извор Обронци Копаоника
Ушће Ситница
Географске карактеристике
Насеља Подујево

Лаб је река која настаје на Копаонику од Мургулске реке и Речице, у месту Палатна, протиче кроз Подујево, тече котлином Мало Косово и улива се у Ситницу код места Велика Река код Становца)[1] око 300 м испод места.[1] У близини његовог изворишта, налазе се остаци Врхлаба, средњовековног дворца који је подигао српски краљ Милутин (12821321). Изузев у изворишном делу, Лаб је равничарска река која меандрира кроз косовску равницу. Има усечено корито обрасло врбама. С пролећа и јесени, од киша и топљења снега на Копаонику, често поплави приобални појас. Његове веће притоке су Батлава и Качандолска река. Био је богатији водом, док није река Батлава преграђена браном, изнад села Батлава, и тако створено Батлавско језеро (Орланско језеро), ради снабдевања Приштине и околних насеља водом.

За време НАТО бомбардовања СРЈ, на мосту преко Лаба, у месту Лужане, један пројектил испаљен из авиона погодио је аутобус Ниш експреса пун путника, већином Албанаца из Подујева. Страдало је 60 путника, међу којима 15 деце и једна трудница. Другим пројектилом погођена је екипа Хитне помоћи која је долазила амбулантним колима из Приштине, да помогне повређенима.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Елезовић, Глиша. Речник косовско-метохиског дијалекта, св. И., издање Задужбине Вељка Савића и Српске краљевске академије, Београд, 1932., pp. 349

Литература[уреди]