Лапонци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лапонци
Sámit, Sapmelaš
Sami flag.svg
Sami Jienat.jpg
Лапонски хор 2003.
Укупна популација
137.477
Региони са значајном популацијом
 Лапонија 63.831 - 107.341
 Норвешка 37.890 - 60.000
 Финска 9.350
 Русија 2.000
 САД 945
 Украјина 136
 Србија 1
Језици
лапонски, шведски, норвешки, фински, руски
Религија
доминира протестантизам (лутеранизам)
Сродне етничке групе
Балтофински народи (Финци, Карели, Вепси)

Лапонци или Сами (с.лап. sámit, sapmelaš) су угро-фински народ, који претежно живи у Норвешкој (провинција Финмарк), Шведској (провинција Лапланд), Финској (округ Лапонија) и Русији. Лапонци су такође аутохтони народ северне Европе, и на том простору су живели пре него што су Германи населили северну Европу. Лапонци су већим делом протестантске, а мањим делом православне вероисповести, а говоре лапонским језицима, који спадају у угрофинску групу уралске породице језика.

Лапонаца укупно има 53.200, од тога у Норвешкој 31.000, Шведској 15.000, Финској 5.400, Русији 2.100.

Лапонци су се традиционално бавили номадским начином живота, узгојем оваца, ирваса, као и рибарством. Али, данас, тиме се бави око 10% Лапонаца, тако да је узгој ирваса легално резервисан само за Лапонце у неким деловима нордијских земаља.

Назив[уреди]

Назив Sápmi (предео који настањују Лапонци) је сличан финском називу за Финску Suomi. У прагерманском и прабалтичком језику реч sāma и реч sōma означавају реч земља, тако да је вероватно да и термин Sápmi значи земља.

Лапонци у осталим земљама света[уреди]

Осим у нордијским земљама, Лапонаца у Русији их има око 2.000, 945 у САД (претежно настањују Аљаску) а око 136 живе у Украјини.

Демографија[уреди]

Норвешка[уреди]

Што се тиче Норвешке, Лапонци углавном настањују најсевернији регион Норвешке, Финмарк. У Финмарку чине око четвртину становништва. Осим њих, има и припадника неких мањих подгрупа, попут Квенаса (потомака финских сељака и рибара који су населили ово подручје у 16. веку), и Торнедалаца, који живе на југу, близу границе са Шведском. Лапонци у Норвешкој говоре севернолапонски језик.

Финска[уреди]

У Финској, према неким изворима, има око 9.500 Лапонаца, а према другим их има 5.400. Већина њих живе у околини језера Инари на северу Финске (и староседеоци су истоимене општине), а у целој Финској Лапонци чине око 0.1% становништва. Већина Лапонаца у Финској говоре севернолапонски, инарсколапонски и сколтски језик.

Русија[уреди]

Лапонаца у Русији има приближно 2.000. Они углавном настањују полуострво Кола и претежно живе у приобалним селима и баве се рибарством. Неки Сколти живе у близини града Мурманск, а неки у унутрашњости полуострва Кола. Они носе назив Сколти. Претежно су православне вероисповести, јер их је свети Трифун Печенгски покрстио у 16. веку. Сколти говоре сколтским језиком.

Религија[уреди]

Лапонци су у највећем броју хришћани (90%), подељени на протестанте и православце. Протестанти настањују Норвешку, Шведску, и Финску, а православци Русију. Мањим делом практикују и традиционалне религије.

Лапонска породица око 1900. године
Подручје настањено Лапонцима

Спољашње везе[уреди]

Види још[уреди]