Летња универзијада 1987.

С Википедије, слободне енциклопедије

Летња Универзијада 1987, позната и као XIV Летња Универзијада, одржана је у Загребу, СР Хрватска, СФР Југославија. У њему су учествовали учесници из 111 земаља и преко 6.000 индивидуалних спортиста и чланова тимова.

Инфраструктурне промене[уреди | уреди извор]

Град Загреб је искористио манифестацију за реновирање и ревитализацију града. Главни градски трг (Трг републике) је поплочан каменим блоковима и постао је део пешачке зоне у центру града. Део потока Медвешчак, који је од 1898. године текао испод канализације, откривен је од стране радника. Овај део је формирао Мандушевачку чесму која је такође наткривена 1898. године.

Маскота[уреди | уреди извор]

Маскота Летње Универзијаде 1987. је била веверица по имену Заги коју је креирао Недељко Драгић.[1] Становник је загребачких паркова, љубазан и увек добро расположен. Његова ноншалантност и весеље само су параван за марљивост. Увек у покрету и посежући за наизглед немогућим, веверица оличава динамику атлетског подухвата. О њеном поријеклу говори црни шешир, својствен народној ношњи загребачког краја.[2]

Спортови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dragana Nikšić (8. 7. 2017). „30 Years Since Zagreb Summer Universiade” (на језику: енглески). Total Croatia News. Приступљено 19. 7. 2017. 
  2. ^ „Summer Universiade Mascots”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]