Кану

С Википедије, слободне енциклопедије
Кану једноклек (Ц-1 женски) се натиче на мирним водама
Кануи од алуминијума су отпорни ударце и углавном се лако одржају.

Кану је, традиционално, врста чамца америчких Индијанаца, лагане конструкције.[1] Слична пловила, по дизајну, користе се и данас за туризам и рекреацију.

Крајеви кануа су заврнути. Покреће се кратким веслом. Иако у основи грађом може подсећати на кајак, у правилу кану нема затворено надграђе, има израженију ведену линију те виши и оштрији прамац и крму у односу на кајак.[2] Кану се користити у спортске намене на мирним и дивљим водама али са спортским пловилима, а туристички кануи за рекреацију на исто таквим водама. Спортски чамци сада више и не личе на праве кануе, јер се ради о пловилима од којих се тражи једино брзина и неупотребљиви су за друге намене.

Олимпијске дисциплине[уреди | уреди извор]

Такмичарски Ц-2, кану двоклек

Модерни кануи се праве по различитим дизајнима за посебне сврхе, а између осталог уз кајак се користи у олимпијским спортовима кајак и кану на мирним водама, те кајак и кану на дивљим водама.

Разлика између спортских кајака и кануа је та што код кајака сваки веслач користи весло с две лопатице, док се код кануа користи весло с једном лопатицом.[3] Ради боље примене силе уобичајено је да за време веслања кануиста на мирним водама клечи на једној нози. Кануиста на дивљим водама седи на повишеној клупици држећи поткољенице подвучене под ње и део тежине преноси на кољена. Кајакаш седи на дну чамца и упире се стопалима у посебну летвицу (ногаре). Мирноводашки су чамци на горњој страни отворени, а дивљеводашки затворени.

У односу на веслање, такмичари у овом спорту немају покретна седишта нити избочнике на чамцу, те весло свом тежином држе у рукама.

Кајак и кану на мирним водама је у програму Олимпијских игара још од Игара у Берлину 1936. за мушкарце те од Игара у Лондону 1948. за жене. Жене се натичу у кајаку, док се у кануу натичу само мушкарци. Тренутно су на програму Игара сљедеће дисциплине у кајаку:

  • Ц-1 1000 м (кану једноклек) мушки
  • Ц-1 500 м (кану једноклек) мушки
  • Ц-2 1000 м (кану двоклек) мушки
  • Ц-2 500 м (кану двоклек) мушки

На другим такмичењима још се среће и кану четвороклек, а такмичења се одржавају и на дистанци од 200 м.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dugout Canoe”. The Canadian Encyclopedia. Приступљено 30. 1. 2013. 
  2. ^ „Buying a canoe or kayak”. gocanoeing.org. Архивирано из оригинала на датум 8. 9. 2014. Приступљено 8. 9. 2014. 
  3. ^ „Canoe”. Merriam-Webster Dictionary. Приступљено 20. 10. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]