Либерално-демократска партија (Јапан)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Либерално-демократска партија
自由民主党
Председник Шинзо Абе
Основана 15. новембар 1955.
Седиште Токио
Застава Јапана Јапан
Број чланова 789,000
Идеологија конзервативизам[1][2],
неолиберализам,
популизам[3][4][5]
Политичка позиција десни центар
Боје зелена и плава
Дом посланика
112 / 349
Доњи дом
294 / 480
Посланици префектура[6]
1.271 / 2.725
Посланици области[6]
1.656 / 32.070
Званични веб-сајт

Либерално-демократска странка (јап. 自由民主党, Jiyū-Minshutō), скраћено ЛДП, или Jimintō (јап. 自民党) је десна конзервативна странка и највећа странка у Јапану. На власти је готово непрекидно од оснивања 1955. године. Њен највећи ривал је опозициона социјално либерална Демократска партија Јапана.

На последњим јапанским изборима 2012. године за посланички дом Диета ЛДП је освојила уверљиву победу са 294 заступника од укупно 480 у доњем дому Диета. С коалиционим партнером Новом Комеито странком има двотрећинску већину у Заступничком дому те по јапанском уставу може да влада без пристанка Већничког дома, горњег дома Диета.

Историјат[уреди]

Оснивачка скупштина ЛДП-а.

Либерална демократска странка настала је 1955. године спајањем тадашње две главне опозиционе странке Либералне странке (јап. 自由党, Jiyutō) и Јапанске демократске странке (јап. 日本民主党, Nihon Minshutō). Жеља је била да се уједињењем две десне конзервативне странке створи јака странка која би могла да победи тада популарну Социјалистичку странку. Странка је добила наредне изборе 1955. године те је владала Јапаном без прекида све до 1993. године.

Странка је на свим изборима од 1955. добила већину гласова док су опозицију чиниле леве странке: Јапанска социјалистичка партија и Комунистичка партија Јапана. У деведесетим годинама 20. века, откривено је да је америчка ЦИА од 1950-их до 1970-их година у јеку Хладног рата финансирала ЛДП желећи спречити долазак на власт левичарске странке, јапанске социјалисте и комунисте.

У 60-им годинама странку је водио Еисаку Сато који је уједно у периоду од 1964. до 1972. био и јапански премијер. Крајем 1970-их странка је почела да стагнира. Иако се успева одржати на власти, бројни корупцијски скандали наштетили су угледу странке те је опозиција почела да јача. Године 1976, због још једног корупцијског скандала који је укључивао америчку фирму за производњу војне опреме Локхид скупина млађих заступника напустила је странку и основала Нови либерални клуб који је 1986. поновно интегрисан у ЛДП. Половином '80-их премијер је био Јасухиро Накасоне за чије владавине поновно јача јапански национализам.

Странка је до 1990-их била на власти готово четири деценије што је омогућило стабилизовање страначких чланова на бројним политичким позицијама што је за последицу имало корупцију. Ипак ЛДП може да сматра заслужном за послератни привредни развој, који се назива Јапанско чудо те стварање јапанске средње класе. ЛДП је успео да се одржи на власти захваљујући савезу бројних група попут земљорадника, државне бирокрације и великих господарских субјеката.

Странка 1993. након још једног корупцијског скандала губи власт након непрекинуте 38-годишње владавине[7][8]. Нову владу формирала је отпадничка скупина ЛДП која се назвала Јапанска препородитељска странка с још неким мањим странкама. Нова влада изгубила је већину у Диету 1994. године када ЛДП формира нову владу с Јапанском социјалистичком странком, својим дугогодишњим главним ривалом. ЛДП се тако вратила на власт али је премијерско место морала да препусти социјалистима који су тако добили првог премијера у готово 50-годишњем постојању странке.

ЛДП се 1996. године вратила на власт као поновно најјача странка. Године 1998, основана је Демократска партија Јапана као јака опозициона странка и ривал владајућем ЛДП-у. На изборима за Заступнички дом 2003. године ЛДП је освојила 237 места, а опозициони ДПЈ 177 заступничких мјеста, највише од оснивања, озбиљно угрозивши владајући ЛДП.

Странка ипак остаје на власти до данас у коалицији с будистичком конзервативном Новом Комеито странком. Садашњи премијер Шинзо Абе члан је и председник ЛДП као и два бивша јапанска премијера Јасуо Фукуда и Џуничиро Коизуми. На јапанским изборима 2012. за Заступнички дом ЛДП је остварио уверљиву побједу освојивши 294 места од укупно 480 те са својим коалиционим партнером будистичком конзервативном Новом Комеито странком, постигао двотрећинску већину у доњем дому, те може владати без горњег Већничког дома.[9]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]