Пређи на садржај

Лимфа

С Википедије, слободне енциклопедије
Лимфа
Дијаграм који приказује формирање лимфе од међупросторне течности (овде означене као „Tissue fluid”). Забележено је како ткивна течност улази у слепе крајеве лимфних капилара (приказане као дубоке зелене стрелице)
Детаљи
СистемЛимфни систем
ИзворФормирано од ванћелијске течности
Идентификатори
ЛатинскиLympha
MeSHD008196
TAA12.0.00.043
FMA9671
Анатомска терминологија

Лимфа (од латинског, древно римског божанства свеже воде, Лимфа) је флуид који тече кроз лимфни систем, систем састављен од лимфних судова (канала) и интервентних лимфних чворова чија је функција, као и венски систем, да врати флуид из ткива у централну циркулацију. Међупросторна течност - течност која се налази између ћелија у свим ткивима[1] - улази у лимфне капиларе. Ова лимфна течност се затим транспортује кроз прогресивно веће лимфне судове кроз лимфне чворове, где се супстанце уклањају ткивом лимфовита и циркулишуће лимфоците додају у течност, пре него што се коначно испразне у десну или леву подклавијску вену, где се помеша са централном венском крвљу.

Пошто је лимфа изведена из међупросторне течности, њен састав се непрестано мења како крв и околне ћелије константно размењују супстанце са међупросторном течношћу. Генерално је сличан крвној плазми, која је флуидна компонента крви. Лимфа враћа протеине и вишак међупросторних течности у крвоток. Лимфа такође преноси масти из система органа за варење (почевши од лактила) до крви преко хиломикрона.

Бактерије могу ући у лимфне канале и бити транспортоване до лимфних чворова, где бивају уништене. Метастазни рак ћелије се такође може транспортовати преко лимфе.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Реч лимфа је изведена из имена древног римског божанства свеже воде, Лимфа.

Структура[уреди | уреди извор]

Људска лимфа, добијена након повреде торакалног канала

Лимфа има сличан, али не и идентичан састав, као крвна плазма. Лимфна жлезда која напушта лимфни чвор је богатија у лимфоцитима него крвна плазма. Лимфа настала у симстему органа за варење, звана кјале је богата триглицеридима (масти) и изгледа млечно бела због садржаја липида.

Развој[уреди | уреди извор]

Формирање међупросторне течности из крви. чворне силе су означена: хидростатички притисак је проксимално виши, доводећи течност ван; чворне силе (погрешно означене „осмотске силе”) постају дисталније, водећи течност у унутрашњост.

Крв доводи нутријент и важне метаболите у ћелије ткива и сакупља отпадне производе које они производе, што захтева размену одговарајућих састојака између крви и ћелије ткива. Ова размена није директна, већ се јавља преко посредника који се зове међупросторна течност, који заузима простор између ћелија. Како крв и околне ћелије непрестано додају и уклањају супстанце из међупросторне течности, њен састав се стално мења. Вода и растворене супстанце могу да прођу између међупросторне течности и крви преко дифузије унакрст празнина у капиларним зидовима названим међућелијска расцепљења; према томе, крв и међућелијска течност су у динамичкој равнотежи једне са другом.[2]

Међупросторна течност се формира на артиолама (долази из срца) на крајевима капилара због вишег притиска крви у поређењу са веном, а већина се враћа у венулне завршетке и венуле; остатак (до 10%) улази у лимфне капиларе као лимфа.[3] Према томе, када се формира, лимфа је водена бистра течност са истим саставом као и међупросторна течност. Међутим, како тече кроз лимфне чворове долази у контакт с крвљу, те тежи да акумулира више ћелија (посебно лимфоцита) и протеина.[4]

Функција[уреди | уреди извор]

Саставни део[уреди | уреди извор]

Лимфа враћа протеине и вишак међупросторних течности у крвоток. Лимфне ћелије понекад прикупе бактерије и доводе их у лимфне чворове, где су уништавају. Метастазни рак ћелије се такође може транспортовати преко лимфе. Лимфа такође преноси масти из систем органа за варење (почевши од лактела) до крви преко хиломикрона.

Циркулација[уреди | уреди извор]

Цевасти крвни судови преносе се лимфом назад у крв, и на крају замењују запремину изгубљену током формирања међупросторне течности. Ти канали се називају лимфни канали, или једноставније лимфатици.[5]

За разлику од кардиоваскуларног система, лимфни систем није затворен и нема централне пумпе, или лимфна срца (која постоје код неких животиња). Лимфни транспорт је стога спор и местимичан. Упркос ниском притиску, покрети лимфе се јављају због перисталтика (потискивањем лимфе због неизменичног стезања и опуштања глатког мишићног ткива) вентила, и компресије током контракције суседног скелетног мишића и артеријског пулса.[6]

Лимфа која улази у лимфне судове из међупростора обично не тече уназад дуж судова због присуства залистака. Ако се у лимфним крвним судовима развије превелики хидростатички притисак, ипак, нека течност може да се врати у међупростор и допринесе формирању едема.

Просечни проток лимфе у торакалном каналу код човека, који је у стању мировања, је приближно 100 милилитара на сат. У пратњи других ~25 милилитара на сат у другим лимфним судовима, укупни проток лимфе у телу је око 4 до 5 литара дневно. То се може повећати током вежбања. Процењује се да би без лимфног тока човек умро у року од 24 сата.[7]

Као средство раста[уреди | уреди извор]

Године 1907. зоолог Рос Гранвил Харисон је демонстрирао процес раста нервних ћелија жаба преко средства згрушане лимфе. Састоји се од лимфних чворова и крвних судова.

Године 1913, Е. Стеинхард, Ц. Израели и Р. А. Ламберт су узгајали вирус вакциније у фрагментима ткивне културе од рожњаче замораца, узгајаног у лимфи.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Fluid Physiology: 2.1 Fluid Compartments
  2. ^ „The Lymphatic System”. Human Anatomy (Gray's Anatomy). Приступљено 12. 10. 2012. 
  3. ^ Warwick, Roger; Peter L. Williams (1973) [1858]. „Angiology (Chapter 6)”. Gray's anatomy. illustrated by Richard E. M. Moore (Thirty-fifth изд.). London: Longman. стр. 588—785. 
  4. ^ Sloop, Charles H.; Ladislav Dory; Paul S. Roheim (март 1987). „Interstitial fluid lipoproteins” (PDF). Journal of Lipid Research. 28 (3): 225—237. PMID 3553402. Архивирано из оригинала (PDF) 16. 12. 2008. г. Приступљено 7. 7. 2008. 
  5. ^ „Definition of lymphatics”. Webster's New World Medical Dictionary. MedicineNet.com. Архивирано из оригинала 05. 11. 2013. г. Приступљено 6. 7. 2008. 
  6. ^ Shayan, Ramin; Achen, Marc G.; Stacker, Steven A. (2006). „Lymphatic vessels in cancer metastasis: bridging the gaps”. Carcinogenesis. 27 (9): 1729—38. PMID 16597644. doi:10.1093/carcin/bgl031. 
  7. ^ Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology. Saunders. 2010. стр. 186, 187. ISBN 978-1416045748. 
  8. ^ Steinhardt, E; Israeli, C; and Lambert, R.A. (1913) "Studies on the cultivation of the virus of vaccinia" J. Inf Dis. 13, 294–300