Лото

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лого лотоа

Лото (итал. lotto) облик је коцкања у којој се погађа комбинација бројева која ће бити извучена у предстојећем догађају. Ове комбинације се најчешће означавају на мањим листовима хартије, штампаним специјално за ову прилику. Када сви играчи означе своје комбинације, водитељ почиње са извлачењем насумичних бројева. Играч добија награду уколико је на свом листићу означио довољан број извучених бројева.

Историја[уреди]

Најстарији познат запис о лотоу везан је за Кину и династију Хан између 205. и 187. п. н. е. Верује се да су лутрије организоване како би држава дошла до новца за велике пројекте попут Великог кинеског зида.

Распрострањеност[уреди]

У појединим државама лото као вид коцкања је забрањен, док у неким монопол над лотом држи држава преко националних лутријских организација.

Лото у Србији[уреди]

Емисија "Лото" у Србији се емитује на Првој. Емисију воде Александра Гудељ, као и Марина Матијевић. Лото на Првој се емитовао од 3. јуна 2011. до 29. јануара 2016, и поново се емитује од 2. фебруара 2018. Лото се у Србији развио и много градова, општина, насеља и села су добиле трафике под именом Државна лутрија Србије. Од 18. јануара 2005. до 31. маја 2011. Лото се емитовао на Пинку. Водитељи су били Ана Пендић, као и Дарко Пановић. Од 2. фебруара 2016. до 30. јануара 2018. Лото се емитовао на РТС 1. Водитељке су биле Лидија Кљаић, као и Ана Рељић.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]