Лото

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Лого лотоа

Лото (итал. lotto) облик је коцкања у којој се погађа комбинација бројева која ће бити извучена у предстојећем догађају. Ове комбинације се најчешће означавају на мањим листовима хартије, штампаним специјално за ову прилику. Када сви играчи означе своје комбинације, водитељ почиње са извлачењем насумичних бројева. Играч добија награду уколико је на свом листићу означио довољан број извучених бројева.

Историја[уреди]

Најстарији познат запис о лотоу везан је за Кину и династију Хан између 205. и 187. п. н. е. Верује се да су лутрије организоване како би држава дошла до новца за велике пројекте попут Великог кинеског зида.

Распрострањеност[уреди]

У појединим државама лото као вид коцкања је забрањен, док у неким монопол над лотом држи држава преко националних лутријских организација.

Лото у Србији[уреди]

Емисија "Лото" у Србији се емитује на Првој. Емисију води Александра Гудељ. Лото се у Србији развио и много градова, општина, насеља и села су добиле трафике под именом Државна лутрија Србије. Од 2005. до 2011. Лото се емитовао на РТВ Пинк. Водитељка је била Ана Пендић. Од 2. фебруара 2016. до 29. јануара 2018. Лото се емитовао на РТС-у. Водитељка је била Лидија Кљаић.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]