Макарони

С Википедије, слободне енциклопедије
Не поистовећивати са Макарон.
Macaroni2.jpg

Макарони (једнина макарон)[1] врста су тестенине различитог облика, најчешће цевастог,[2] и јела од такве тестенине.[1] Праве се од тврде пшенице. Обично су исечени на ситне комаде, издужене или савијене, и могу се направити екструдирањем.

Име потиче од италијанске речи maccheroni, множине од maccherone.[3]

У Северној Америци реч „макарони“ се често користи као синоним за макароне у облику лакта, јер је то сорта која се најчешће користи у рецептима за јело које се спрема од макарона и сира.[4] У Сједињеним Америчким Државама савезни прописи дефинишу било који од 15 различитих облика сушене тестенине, попут шпагета, као „производ од макарона“.[5] У Италији и другим земљама именица макарони може се односити на равне, цевасте, тестенине кратке дужине или на дугачка јела од тестенине, као што су maccheroni alla chitarra и frittata di maccheroni, који се припремају са дугим тестенине попут шпагета.

Етимологија[уреди | уреди извор]

На италијанском језику реч „макарони“ се односи на издужену тестенину, не нужно у цевастом облику.[6] Ово опште значење се и даље задржава изван Рима и на различитим језицима који су позајмљивали реч. У бразилском португалском, естонском, грчком, иранском, руском и другим словенским језицима, арапском, турском и неким италијанско-америчким дијалектима та реч је прилагођена и представља генерички термин за све сорте тестенина.

Макарони потичу од италијанске речи maccheroni, односно множине maccherone.[3] Врсте макарона се понекад разликују по текстури тестенине: ригатони и тортиглиони, на пример, имају гребене дужине, док се друге врсте односе препознају по облику лакта сличне макарони у северноамеричкој култури.

Међутим, производ као и име потичу од древне грчке „Макариа“. Академски консензус подржава да је реч изведена из грчке речи μακαρια (макариа)[7], што је врста јечмене чорбе која се служила у спомен на мртве.[8][9][10]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Речник српскога језика. Нови Сад: Матица српска. 2011. стр. 656. 
  2. ^ „Macaroni”. Lexico Dictionaries (на језику: енглески). 
  3. ^ а б „maccheróne in Vocabolario”. Treccani (на језику: италијански). 
  4. ^ „Pasta Shapes”. Share the Pasta (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-10. 
  5. ^ „Electronic Code of Federal Regulations:”. web.archive.org. 2010-06-08. Архивирано из оригинала на датум 08. 06. 2010. Приступљено 2021-03-10. 
  6. ^ „Maccherone: Definizione e significato di maccherone - Dizionario italiano - Corriere.it”. dizionari.corriere.it. Приступљено 2021-03-10. 
  7. ^ „Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, μα^κα^ρ-ία”. www.perseus.tufts.edu. Приступљено 2021-03-10. 
  8. ^ „Oxford Languages | The Home of Language Data”. languages.oup.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-10. 
  9. ^ „macaroni | Search Online Etymology Dictionary”. www.etymonline.com. Приступљено 2021-03-10. 
  10. ^ „Macaroni Meaning | Best 7 Definitions of Macaroni”. www.yourdictionary.com. Приступљено 2021-03-10.