Маргарет Мичел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Маргарет Мичел

Margaret Mitchell NYWTS.jpg
Маргарет Мичел

Информације
Датум рођења 8. март 1900.
Место рођења Атланта (САД)
Датум смрти 16. август 1949.
Место смрти Атланта (САД)
Дела
Потпис

Магарет Мичел (енг. Margaret Munnerlyn Mitchell; Атланта, 8. март 1900Атланта, 16. август 1949) је била америчка књижевница, која се у свету прославила романом Прохујало са вихором, за који је 1937. године добила Пулицерову награду. Овај роман, продат у преко 30 милиона примерака, сматра се једном од најпопуларнијих књига свих времена.[1]

Живот[уреди]

Маргарет Мичел је рођена у Атланти (Џорџија, САД), отац Јуџин био је адвокат, а мајка Мери Изабел суфражеткиња. По завршетку Вестминстер школе, кренула је на Смит Колеџ, али се 1918. због смрти мајке вратила кући и убрзо је почела да пише за новине. Њено најпознатије дело, роман Прохујало са вихором, објавила је 1936. године.

Погинула је у саобраћајној несрећи 1949. године.

Прохујало са вихором[уреди]

Књига Прохујало са вихором описује робовласничко друштво америчког југа у другој половини 19. века и грађански рат. Објављена је 1936. године, а веома брзо је снимљен и филм са Вивијен Ли и Кларк Гејблом у главним улогама, који је 1940. добио осам Оскара.

Књига је ушла у историју по томе што је током првог дана у књижарама продата у педесет хиљада примерака, а у наредној години у милион примерака. Преведена је на тридесет језика и брајеву азбуку.

Референце[уреди]

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_books#cite_note-46 Списак најпродаваних књига

Спољашње везе[уреди]