Марко Натлачен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марко Натлачен

Marko Natlačen 1939.jpg

Биографија
Датум рођења 24. април 1886.
Место рођења Манче (Аустроугарска)
Датум смрти 13. октобар 1942.
Место смрти Љубљана (Југославија)

Марко Натлачен (Манче код Випаве, Словенија 24. април 188613. октобар 1942. Љубљана) је био словеначки политичар и правник. Познат је као бан Дравске бановине и колаборант са фашистима. Аутор је и ксенофобне песме Србе на врбе, коју је објавио на самом почетку Првог светског рата. Због колаборације био је ликвидиран.

Биографија[уреди]

Студије права је завршио у Бечу 1912. године и отишао у Љубљану, где је радио као адвокат. Био је члан Словеначке народне странке (СЛС). Бавио се је проблематиком комунизма, коме се супростављао. На дан агресије нациста и фашиста на Југославију, 6. априла 1941. установио је легални Народни свет за Словенију, чији циљ је био сарадња са окупатором за што мањи број жртва у народу. Написао је и похвални чланак Мусолинију, који је био објављен у Словенцу.

Због колаборације ликвидиран је по налогу Комунистичке партије Словеније. Италијани су у знак одмазде за Натлаченову смрт стрељали 24 таоца.[1] Његове посмртне остатке је после Другог светског рата тадашња власт пребацила на непознато место.

Инцијатива за подизање споменика[уреди]

У октобру 2007. године дошло је до провокативне инцијативе за подизање споменика у његовом родном селу Манче. Због оштрог супростављења јавности тај чин није био спроведен.

Референце[уреди]

  1. Tomasevich (2002), стр. 98.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]