Мексички талас

С Википедије, слободне енциклопедије
„Мексички талас“ на стадиону

Мексички талас“ је феномен који се јавља при великим спортским догађајима приликом којих публика на стадиону кружно (у смеру казаљке на сату) устаје уздигнутих руку и поново седа.

Тачно порекло овог таласа није познато, али се верује да је настао случајно. Једно порекло се везује за утакмицу Хокејашке националне лиге (НХЛ) 1980. у Канади, друго за утакмицу Велике бејзболске лиге (MBL) у Сједињеним Америчким Државама 1981. године.

Прво појављивање талас је доживео 8. августа 1984. године током Летњих Олимпијских игара у Лос Анђелесу, у току полувремена БразилИталија при резултату (2-1). Око 80.000 људи је учествовало у прављењу једног па и више истовремених таласа, као и таласа у смеру супротно од казаљке на сату.

Међународну пажњу привукао је током Светског првенства у фудбалу у Мексику 1986. па је зато и назван „мексички талас“. У Бразилу, Немачкој, Италији и још неким земљама зову га „ла ола“ (или једноставно „ола“).

Највећи запажен талас публике био је током Олимпијских игара у Сиднеју 2000. године када је 110.000 људи извело два истовремена таласа супротних смерова.

Тамаш Вичек, са УниверзитетаEötvös Loránd“ у Будимпешти, анализирао је са својим колегама 14 таласа забележених видео-камером са мексичких фудбалских стадиона, развијајући стандардни модел за понашање публике. Закључено је да је довољно неколико десетина људи да започну талас. Најчешће се креће у смеру казаљке на сату и креће се брзином од 12 метара у секунди или 22 седишта у секунди.

Мексички талас се појављује у свим културама и спортовима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]