Мери Тисо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мери Тисо
Marie Tussaud.jpg
Мери Тисо
Датум рођења (1761-12-12)12. децембар 1761.
Место рођења Стразбур
Француска
Датум смрти 18. април 1850.(1850-04-18) (88 год.)
Место смрти Лондон
Велика Британија

Мери Тисо (франц. Marie Tussaud, девојачко Гросхолц; 12. децембар 1761, Стразбур18. април 1850, Лондон) била је познати стваралац воштених фигура, скулптура и оснивач по њој названог музеја у Лондону.

Биографија[уреди]

Мери се родила као кћерка алзаског официра Јозефа Гросхолца и швајцарске мајке Ане Марије Куртис удовице Валтер. Отац је умро кратко после њеног рођења а мајка је отишла најпре у Берн а затим код свога брата Др. Филипа Куртиса (17411794) у Париз који је радио као творац воштаних фигура. У поступак рада са воштаним фигурама је упутио и Марију која је у његовој радњи упознала мадам Елизабету сестру француског краља Луја XVI која је Маријин рад дотирала и тако је Мери постала обљубљена на двору у Версаљу и тамо имала свој стан. Тамо је стварала своје пластике глава високог племства и њихове деце. Француска револуција 1789. године донела јој је губитак интереса за њене радове.

Мери је проживела разне трауме у животу. Најпре је била у њеном раду исмевана и њене производе су набадали на колац и проносили улицама да би је револуционари присиљавали да ствара главе које су одсецали на гиљотињама. Између осталих она је начинила главе Луја XVI и Марије Антоанете, револуционара Дантона и Робеспјера и др. Ови радови су били намењени за замишлени музеј револуције. 1794. године је умро њен стриц тако да је наследила целу збирку воштаних фигура. После годину дана она се удаје за инж. Франсоа Тисоа (умро је 1848. године) и са њим је имала два сина (Јосефа и Франсоа) али се већ 1800. године са својим супругом који је био алкохоличар развела а формални развод се десио 1809. године. После потписивања Амијенског мира 1802. године она одлази у Велику Британију са свим фигурама и ту у току 27 године пропутује целу Британију и са успехом излаже своје радове. Њен син Јосеф је постао њен сарадник и заједнички творац дела. Године 1835. уредила је мадам Тисо у Бакер стриту у Лондону стални музеј воштаних фигура и после три године је написала своје мемоаре. 1842. године је као своје последње дело направила властиту воштану фигуру и предала је музеј својим синовима. Умрла је од старости.

Спољашње везе[уреди]