Пређи на садржај

Међународни дан студената

С Википедије, слободне енциклопедије

Међународни дан студената је међународни празник студената који се обележава 17. новембра сваке године, у спомен на дан када су 1939. године нацисти убили неколико чешких студената, а преко 1.200 студената послали у концентрационе логоре, због протеста против окупације Чешке.

Историјат празника[уреди | уреди извор]

Сахрана Јана Оплетала (16. новембар 1939)

Након Минхенског споразума 1938. године, Трећи рајх је окупирао Судетску област, а већ наредне године и Чешку, коју је претходно одвојио од Словачке. Протектор Чешке и Моравске Константин фон Нојрат је преименовао Карлов универзитет у Прагу и назвао га Немачки Карлов универзитет у Прагу. Са почетком школске године 1939, универзитет је потчињен директно Берлину и преименован у Рајхсуниверзитет (нем. Reichsuniversität), 4. новембра 1939. године.

Све ово је изазвало револт студената. Студенти Медицинског факултета су 28. октобра изашли на протест против окупације, на дан чехословачке независности која се прослављала од 1918. године. У нацистичком покушају разбијања демонстрација, тешко је повређен студент медицине Јан Оплетал, који је 11. новембра преминуо од последица рањавања.

Оплеталова сахрана 16. новембра је окупила велики број студената и поново изазвала њихов револт. Због тога су нацистичке власти 17. новембра одлучиле да затворе све универзитете у окупираној Чешкој до краја рата. Истог дана је убијено 9 професора и студената, који су присуствовали сахрани Оплетала. Ухапшено је око 1.800 студената, док је око 1.200 студената послато у концентрациони логор Захсенхаузен. У логору је преминуло између 20 и 35 студената.

Уследио је покушај чешких студената да убеде своје колеге на међународном плану, да прослављају 17. новембар као дан студената и антифашиста. У Лондону је 16. новембра 1941. године одржан састанак којим је председавао др Едвард Бенеш, а присутни су били представници избегличких влада. Међу 14 држава које су тада прихватиле празник, била је и Краљевина Југославија.

BBC је 17. новембра 1941. године на територији Чехословачке, емитовао посебну поруку поводом овог дана.

Обележавања[уреди | уреди извор]

Међународни дан студената се данас прославља у готово свим европским градовима и на већини европских универзитета.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Међународни дан студената”. Радио телевизија Војводине. 17. новембар 2020.