Мост Братољуб

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Братољуб
Brato.i.Ljub.jpg
Место Братунац,
Љубовија
 Република Српска
 Босна и Херцеговина
 Србија
Функција превоз пешака и возила
Карактеристике
Дужина 227 метара
Ширина 14 метара

Братољуб је мост који се налази на реци Дрини, спаја Србију са Републиком Српском, односно општине Љубовију и Братунац.[1] Грађен је од октобра 2015. године до маја 2017. године (када су радови на мосту званично завршени). Ако се мисли на цели гранични прелаз, што укључује приступне путеве и терминал, крај изградње се очекује до краја 2017. године.

Техничке карактеристике[уреди]

Мост је дужине 227 метара, ширине 14 метара, и носи га 8 стубова, од којих су 4 у Дрини (2 стуба на територији Србије и 2 на територији Републике Српске).

Садржи по једну траку у сваком смеру, пешачке стазе у оба правца, као и бициклистичке стазе, такође у оба правца.

Историја[уреди]

Договором између владе Србије и владе Републике Српске, 20. октобра 2015. године, почело је са изградњом моста између општине Љубовија и општине Братунац.

На свечаном отварању радова биле су присутне владе обе земље. Делегацију Србије предводио је премијер Александар Вучић, а делегацију Српске је предводио председник Српске Милорад Додик.

Име Братољуб доделило му је локално становништво обе општине, те је званично и усвојено. Братољуб је изведен од почетних слова општина Братунац и Љубовија, али је његово значење и историјско, јер спаја Србе са обе стране Дрине.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]