Напад на албанске избеглице код Корише

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Напад на албанске избеглице код Корише
ЛокацијаКориша,  Србија, СР Југославија
Датум14. мај 1999.
Убијено87 цивила
Рањено70 цивила
ПочинилацНАТО НАТО

Напад на албанске избеглице код Корише догодио се 14. маја 1999. током НАТО бомбардовања СРЈ. У нападу је са 6 пројектила погођена фарма у близини Корише на којој су се налазиле албанске избеглице. Укупно је у нападу погинуло 87 цивила албанске националности. НАТО је у овом нападу користио термовизуелне бомбе које после удара развијају температуру високу и до 2.000° C.

Конвој од 55 трактора и једног камиона, претворен у импровизовани камп, нападнут је најпре десет минута пре поноћи, затим 20 минута после поноћи и поново 10 минута пре један сат. Албанске избеглице НАТО пилоти су ракетирали са осам термовизуелних и једном касетном бомбом починивши прави покољ.

Камп је буквално спржен, као и живи људи на лицу места, док су спасилачке екипе сакупљале делове раскомаданих тела и по њивама неколико стотина метара удаљеним од места напада.

Колико су страшне биле последице овог напада НАТО авијације, види се и по томе што су код 15 рањених особа, међу којима је било више деце, извршене ампутације екстремитета, док је пет задобило опекотине другог и трећег степена.

Међу жртвама је било 10 новорођенчади, 26-торо деце узраста до 15 година, 42 особе од 15 до 55 година и три старије особе. Међу рањенима су биле две бебе, 25-торо деце узраста до 15 година, 27 особа од 15 до 55 година и 16 старијих особа.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]