ОМШ „Др Војислав Вучковић” Чачак

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна музичка школа
„Др Војислав Вучковић”
Чачак
ОМШ „Др Војислав Вучковић” Чачак
Типдржавна
Основана1952.
ЛокацијаЦара Душана бр. 25, Чачак
Чачак
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.muzickaskolacacak.edu.rs

Основна музичка школа „Др Војислав Вучковић” почела је са радом 1. октобра 1952. године, као Нижа музичка школа при КУД „Абрашевић” у Чачку. Школа носи име по Др Војиславу Вучковићу, српском музикологу, композитору и диригенту.[1]

Касније, 1953. године, на предлог Савета за просвету и културу градске општине, Народни одбор градске општине у Чачку, донео је решење да се у Чачку оснује Нижа музичка школа. Уједно, наложено је Секретаријату за просвету и културу да прибави сагласност Републичког савета за просвету и културу за оснивање и рад ниже музичке школе. Та сагласност је добијена и од 1. јануара 1954. године Нижа музичка школа у Чачку званично је постала државна установа.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Школа данас има у свом саставу и 3 издвојена одељења: у Горњем Милановцу, Лучанима и Гучи.[2] У школи постоји једанаест одсека на којима се ученици образују: клавир, хармоника, флаута, кларинет, саксофон, труба, виолина, виолончело, гитара, ренесансна харфа и соло певање. Од септембра 2006. године, после добијања Сагласности од Министарства просвете и спорта републике Србије, у оквиру школе почиње са радом и одељење средње музичке школе у два образовна профила: музички извођач и музички сарадник.[3]

Велики број ученика учествује на републичким и међународним такмичењима о чему говори и број освојених награда и назива ЛАУРЕАТ. У школи постоји хор ученика основне школе, хор ученика средње школе, гудачки оркестар и оркестар хармоника, а у плану је и организовање симфонијског оркестра.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna muzička škola “Dr Vojislav Vučković. Edukacija. Приступљено 7. 2. 2019. 
  2. ^ „МУЗИЧКА ШКОЛА "Др Војислав Вучковић", Чачак”. Драгачево. Архивирано из оригинала 09. 02. 2019. г. Приступљено 7. 2. 2019. 
  3. ^ „МУЗИЧКА ШКОЛА „ДР ВОЈИСЛАВ ВУЧКОВИЋ“ - Чачак”. Галис - Портал школа Србије. Приступљено 7. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]