ОШ „Јан Чајак” Бачки Петровац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Основна школа Јан Чајак
OS Jan Cajak.JPG
Информације
Локација улица Сладковичова 2
Статус предложена
Свечано отварање 26.јун.1983
Технички детаљи
Број спратова 1

Основна школа „Јан Чајак (свк. Základná škola Ján Čajak) образовна је установа у Бачком Петровцу, у улици Сладковичовој 2.

Историја[уреди]

Након доласка у Војводину, су преци данашњих Петровчана, били оптетрећени разним бригама и проблемима, а највећи од свих проблема, је био како да школују своју децу, па су због тога већ 1745. године, отворили школу, са једним наставником. У 1831.години, је било 4 разреда, 4 стана за наставнике а сваки наставник је имао 150 ученика. Дана 1. септембра. 1958. године, је основана осмогодишња школа, која је добила име по познатом словачком писцу, наставнику и публицисти Јану Чајаку. Изградња нове школе је почела 27.септембра. 1979. године, а свечано је отворена 26. јуна 1983. године.

Настава и опремљеност[уреди]

Настава је кабинетска и изводи се у две смене. Површина школе је 4104 m2. Опремљена је савременим наставним средствима што омогућава наставу на вишем нивоу. Школа има кабинет информатике, око 27 разреда, богату библиотеку, са 15 517 књига, ђачку кухињу, стару (малу) и нову (велику) фискултурну салу, велики хол и терене за малу атлетику и мале спортове. Окружена је парком величине 4ha. Школу тренутно посећује око 587 ученика и постоји око 37 одељења, а од тога 6 специјалних одељења за ментално ретардирану и запуштену децу. Постоји и разред дневног боравка, коју могу да посећују деца од првог до четвртог разреда. Настава је двојезична, а то на: словачком и српском наставном језику. Школа броји 78 радника, од чега су 56 у настави.