ОШ „Мито Игумановић” Косјерић

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Мито Игумановић” Косјерић
Школска зграда
Основана1869.
ЛокацијаСветосавска 2, Косјерић
Косјерић, општина Косјерић
ДржаваСрбија
Веб-сајтhttp://www.migumanovic.edu.rs/
Школа у Сечој Реци

ОШ „Мито Игумановић” у Косјерићу баштини традицију постојања и рада школе основане 1869. године. Данас ова матична школа у свом саставу има десет издвојених одељења.[1]

Историјат образовања[уреди | уреди извор]

Корени писмености и образовања на подручју данашње општине Косјерић, некадашњег среза Црногорског, досежу до 1832. године, када је свештеник Никола Обрадовић (1792 - ?) отворио приватну школу у којој је за учитеља поставио свог сина Алексија а за време владавине кнеза Александра Карађорђевића у Субјелу је 1843. године отворена државна основна школа и у њој је први учитељ Милован Н. Протић, други син попа Николе. Недуго затим отвара се основна школа у Сечој Реци 1852. године (са читаоницом, која је 1869. године отворена заслугом проте Новака Милошевића - истакнутог свештеника и народног посланика), а касније и основне школе у Косјерићу и Радановцима 1869. године, Скакавцима 1880. године, Ражани 1906. године, Тубићима 1939. године.

Реформом школског система 1956. године, у Косјерићу се развија осмогодишње основно образовање у виду три функционалне целине – Косјерић (са одељењима у Тубићима, Субјелу, Мушићима и Брајковићима), Ражана (са одељењима у Дреновцима и Радановцима) и Сеча Река (са одељењима у Зарићима и Парамуну). Новом реформом 1974. године је остварена фузија ове три школе у једну целину – ОШ „Мито Игумановић”.

Знаменити ученици[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovne škole u Kosjeriću”. Edukacija. Приступљено 23. 10. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]