Олимпус (компанија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Олимпус
јавна
ИндустријаЕлектроника, Оптика
Основано1919.
СедиштеТокио,  Јапан
Производикамере, микроскопи, сочива,...
Приход12,48 MRD $ (2008.)
Број запослених
2.907, 2005.
Веб-сајтwww.olympus-global.com
Олимпус стерео микроскоп.
Савремени ДСЛР фото-апарат E-420.

Олимпус (Olympus) је јапанска компанија специјализована за оптику. Основана је 12. октобра 1919, када је почела са израдом термометара и микроскопа.

Историја[уреди | уреди извор]

Компанија је названа по грчкој гори Олимп, седишту грчких богова. За време Другог светског рата посве су прешли на оптику, када су се и преименовали у Олимпус Оптикал (енгл. Olympus Optical).

Данас је Олимпус познат по квалитетним фото-апаратима, ендоскопима, микроскопима и далекозорима.

Развој[уреди | уреди извор]

Олимпус је 2003. године као први произвођаћ представио ултразвучно чишћење сензора (SSWF - Super Sonic Wave Filter), који је код Олимпуса одличног квалитета[1], конкуренција код Никона и Кенона је то представила тек 2007. Систем је значајан за превенцију сабирања нечисточа на сензору (прашина). 2006. у моделу Олимпус Е-330 први пут код ДСЛР фото-апарата су представили и Лајввју (LiveView) опцију, то је реални приказ мотива на ЛЦД екрану. До тада је био реални приказ могуч само преко оптичког трагаћа.

Квалитетна сочива[уреди | уреди извор]

У склопу Олимпус компаније се производе и сочива (објективи) под именом Зуико. По квалитети и оценама [2] та сочива постижу одличне резултате (оштру и квалитетну слику). За пример објектив Зуико ЕД ф/2.0 50 мм важи за објектив који даје најоштрију и квалитетнију слику од свих произвођача. Такође један од најбољих важи Зуико ЕД 12-60 мм ф/2.8-4.0

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Review: Dust removal systems / sensor cleaning - Pixinfo.com Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 19, 2008) (језик: енглески), Приступљено 17. 4. 2013.
  2. ^ Digital Photography Review, Приступљено 17. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]