Олимп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Олимп (вишезначна одредница).


Координате: 40° 04′ 48" СГШ, 22° 21′ 00" ИГД

Олимп
Поглед на врхове са Сколија
Поглед на врхове са Сколија
Државе Застава Грчке Грчка
Олимп на мапи Грчке

Олимп (грч. Όλυμπος) је највиша планина у Грчкој. Највиши врх Митикас (2917. метара надморске висине) је уједно и други највиши врх на Балкану. На грчком језику Олимп значи „Светла (планина)". Налази се у Тесалији изнад села Литохорна, на око 50 km северно од Ларисе.

Планина Олимп је позната по врло богатој флори, можда најбогатијој у Европи, са неколико ендемских врста биљака. Од 1983. године се налази под заштитом УНЕСКО-а.

Врхови[уреди]

Највиши врх планине Олимп је Митикас (2.917), што на грчком значи „нос“. Уз њега се својом висином издвајају: Сколио (2.911), Стефани (2.909) и Скала (2.866) која представља малу зараван и последње место за одмор изнемоглим планинарима који се одатле упућују ка Митикасу или Сколију. На Олимпу има 46 врхова виших од 2.000 и 47 виших од 1.000 метара надморске висине.

Освајање[уреди]

Први забележени покушај да се изађе на врх планине богова одиграо се 1862, али тада Хајнриху Барту, чувеном истраживачу, није пошло за руком да се попне на сам Митикаш.

Људска нога је на врх Олимпа крочила тек педесетак година касније 02.08.1913. Експедицију су тада сачињавали Христос Какалос, Фредерик Бојсон и Данијел Бојд Бови.

Митологија[уреди]

У грчкој митологији, планина Олимп је дом дванаест олимпијских богова, најважнијих богова грчког Пантеона. Грци су сматрали да је на Олимпу саграђен кристални дворац у коме обитавају богови. Он је такође духовна аналогија „Горњег света“ шаманске космологије.

Спољашње везе[уреди]