Пређи на садржај

Орзо

С Википедије, слободне енциклопедије
Орзо
Орзо - некувана тестенина
Врста јелатестенина
Регије или држава Италија
Део националне кухињеИталијанска
  Медији: Орзо

Орзо ( /ɔːр з оʊ, Ɔːр т с оʊ /, [1] [2] [3] [4] италијански [ˈƆрдзо]; из италијанског за "јечам", из латинског hordeum), [5] као рисони изговара се [риˈзоːни]; 'велико зрно пиринча'), је облик тестенине, кратко резана, слична великом зрну пиринча. Орзо се традиционално прави од белог брашна, али може и од целог зрна.

Име орзо уобичајено је за овај облик тестенине у Северној Америци, а ређе у Италији; италијанска реч орзо значи јечам.

Употреба

[уреди | уреди извор]

Постоји много различитих начина да се служи орзо. Орзо се може служити сам; у супи, посебно за децу; као део салате, пилав или гиоуветси ; или печена у тепсији . [6] Орзо може бити обојен шафраном, чилијем и црним пасуљем дајући жуту, наранџасту или црну тестенину.

Слични производи

[уреди | уреди извор]

Орзо је у суштини идентичан са κριθαράκι/μανέστρα ( kritharáki, малог јечма или manestra код супа) у грчкој кухињи, arpa şehriye („јечмена тестенина“) у турском кувању и لسان العصفور (lisān al-ʿuṣfūr, „језик птице“) у Арапској кухињи. У Шпанији се еквивалентна тестенина назива piñones. Збуњеност може настати због чињенице да piñones је такође шпанска реч за пињоле. Птитим је тестенина у облику зрна пиринча развијена педесетих година прошлог века у Израелу као замена за пиринач.

Припрема

[уреди | уреди извор]

Орзо се често кува у италијанским супама, попут Минестроне. Такође се може кувати и лагано пржити како би се створило јело слично рижоту.


Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „orzo”. The American Heritage Dictionary of the English Language (5th изд.). Boston: Houghton Mifflin Harcourt. 2014. 
  2. ^ „ORZO”. Cambridge Advanced Learner's Dictionary. Cambridge University Press. Приступљено 10. 2. 2019. 
  3. ^ „Orzo”. Collins English Dictionary. HarperCollins. Приступљено 10. 2. 2019. 
  4. ^ "orzo" Архивирано на сајту Wayback Machine (12. фебруар 2019) (US) and „orzo”. Oxford Dictionaries. Oxford University Press. 
  5. ^ „Orzo”. Merriam-Webster Dictionary. 
  6. ^ Alfaro, Danilo. „What Is Orzo? Cooking and Recipes”. The Spruce Eats. The Spruce Eats. Приступљено 9. 7. 2020. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]