Основна музичка школа „Др Војислав Вучковић” Чачак

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна музичка школа
„Др Војислав Вучковић”
Чачак
Wiki Šumadija XII Muzička škola Čačak309.jpg
Основна музичка школа „Др Војислав Вучковић” Чачак
Типдржавна
Основана1952.
ЛокацијаЦара Душана бр. 25, Чачак
Чачак
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.muzickaskolacacak.edu.rs
Wiki Šumadija XII Muzička škola Čačak314.jpg

Основна музичка школа „Др Војислав Вучковић” почела је са радом 1. октобра 1952. године, као Нижа музичка школа при КУД „Абрашевић” у Чачку. Школа носи име по Др Војиславу Вучковићу, српском музикологу, композитору и диригенту.[1]

Касније, 1953. године, на предлог Савета за просвету и културу градске општине, Народни одбор градске општине у Чачку, донео је решење да се у Чачку оснује Нижа музичка школа. Уједно, наложено је Секретаријату за просвету и културу да прибави сагласност Републичког савета за просвету и културу за оснивање и рад ниже музичке школе. Та сагласност је добијена и од 1. јануара 1954. године Нижа музичка школа у Чачку званично је постала државна установа.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Школа данас има у свом саставу и 3 издвојена одељења: у Горњем Милановцу, Лучанима и Гучи.[2] У школи постоји једанаест одсека на којима се ученици образују: клавир, хармоника, флаута, кларинет, саксофон, труба, виолина, виолончело, гитара, ренесансна харфа и соло певање. Од септембра 2006. године, после добијања Сагласности од Министарства просвете и спорта републике Србије, у оквиру школе почиње са радом и одељење средње музичке школе у два образовна профила: музички извођач и музички сарадник.[3]

Велики број ученика учествује на републичким и међународним такмичењима о чему говори и број освојених награда и назива ЛАУРЕАТ. У школи постоји хор ученика основне школе, хор ученика средње школе, гудачки оркестар и оркестар хармоника, а у плану је и организовање симфонијског оркестра.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna muzička škola “Dr Vojislav Vučković. Edukacija. Приступљено 7. 2. 2019. 
  2. ^ „МУЗИЧКА ШКОЛА "Др Војислав Вучковић", Чачак”. Драгачево. Архивирано из оригинала на датум 09. 02. 2019. Приступљено 7. 2. 2019. 
  3. ^ „МУЗИЧКА ШКОЛА „ДР ВОЈИСЛАВ ВУЧКОВИЋ“ - Чачак”. Галис - Портал школа Србије. Приступљено 7. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]