Павле Бихали

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Павле Бихаљи)
Павле (Пал) Бихали

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 8.8.1898.
Датум смрти 17. јул 1941.
Књижевни рад
Потпис

Павле (Пал) Бихали (мађ. Bihali Pál; 18981941) је био српски издавач,књижевник и преводилац јеврејско-мађарског порекла.

Биографија[уреди]

Рођен је 8. августа 1898. године у Земуну.[1]

У својим раним двадесетим годинама већ је преузео очев приватни посао везан за уређење ентеријера и молерај. Иако се тиме бавио предано и ширио је посао, Павле се потајно занимао за уметност, нарочито књижевност и сликарство. Из тога је произашао 1928. године часопис „Нова Литература“, који је био право освежење за сиромашан културни живот Београда али и региона. После часописа који је градио заједно са својим братом Отом, Павле оснива данас већ увелико познату издавачку кућу „Нолит“ и постиже велики успех. Не само да је био главни и одговорни уредник, већ и графички дизајнер, преводилац, писац многобројних есеја, стваралац легендарних интервјуа. Био је члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1920.[2]

Млади тог времена били су фасцинирани магазинима, књигама, сликама и репортажама које је Павле доносио из Европе, а уз сарадњу многих пријатеља из света уметности. Ипак, то је са собом носило и бреме времена и нетрпељивост тадашње власти која нимало није била наклоњена литералним делима западног света а нарочито Аустрије-Немачке. Уз утицај који је имао на западу Павле је направио чврста пријатељства и послове са неким од најпознатијих светских имена као што су: Џек Лондон, Пабло Пикасо, Алберт Ајнштајн, Бертолт Брехт, Густав Крклец, Теодор Драјзер, Максим Горки, Егон Ервин Киш, Ерих Марија Ремарк и многим другима.

Оженио се Бечлијком Маријом Фингстл са којом 1938. године добио сина Ивана, који је, као дете Јеврејина и католкиње, крштен у Српској православној цркви.

После окупације Карљевине Југославије и почетка прогона Јевреја, 1941. године, склонио се у Горњи Милановац, али тамо није остао неуочљив. Као познатог културног радника, левичара и антифашисту, Гестапо га је ухапсио 17. маја 1941. године и одвео у Београд. Стрељан је 17. јула 1941. године у Маринковој Бари, у Београду, у првој групи стрељаних заточеника Бањичког логора.

Референце[уреди]

  1. Текст Роксанде Његуш, књижевнице иу Београда у Енциклопедији Југоскавије ЈЛЗ. Загреб 1980. том pp. 1691.
  2. Јаша Романо, 1980, ctp. 336

Спољашње везе[уреди]

  • Чланак Вечерњих новости
  • Павле Бихали - Издавач - Књига у издању Нолита 1978.
  • Др Јаша Романо „Јевреји Југославије 1941-1945. Жртве геноцида и учесници Народноослободилачког рата“. Београд 1980. година.