Павле I Шубић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Павле Шувић
Pavao I. Šubić Bribirski.jpg
Павле Шубић
Датум рођења око 1245.
Место рођења Хрватска у унији са Угарском
Краљевина Хрватска
Датум смрти 1. мај 1312.
Место смрти Брибир
Краљевина Хрватска
Династија House of Šubić
Отац Stjepko II. Šubić Bribirski
Супружник Ursa
Потомство Paul II Šubić of Bribir, Младен II Шубић, George II Šubić of Bribir
Претходник Nicholas Gutkeled
Наследник Младен II Шубић

Павле Шубић (око 1245 — 1. мај 1312) био је брибирски кнез из братства Шубића Брибирских.

Наставио је политику претходника који су се борили за власт над далматинским градовима на подручју јужно од планине Гвожда (Петрове горе), и у дугогодишњој борби успео да потпуно учврсти власт у Далмацији и Хрватској јужно од Велебита. Као кнез Сплита и приморски бан од око 1273. године, успео је да уз помоћ свог брата Младена Шубића стиша 1277. године сукоб Сплита и Шибеника са Трогиром. У рату Млечана с Омишанима, Шубић је 1279. године освојио Омиш и учврстио своју власт у тој области.

У борбама за угарско-хрватски престо крајем 13. века оба претендената (Хрватска и Угарска) бориле су се за подршку Шубића, што је он искористио и од обојице 1292-1293. добио у наследни посед целу Хрватску и Далмацију, од источних граница жупаније Гацке до Хума, са наследном банском чашћу, која се тада по први пут појављује у Хрватској. Власт Павла Шубића признавала је тада сва властела у Хрватској и Далмацији.

Шубићева држава

1299. године завладао је и Босном до Дрине, а 1302. године Босну је дао на управу сину Младену Шубићу. Младен је добио титулу бана Босне, док је Павле носио титулу бана Хрвата и господара Босне, а назвао се и „херцег“. На целом приморју, од Сења до Неретве, тад још једино Задар није био под влашћу Павла Шубића, али је и тај део приморског копна дошао под његову управу 1311. године. И поред чврстих упоришта на јадранској обали, Павле Шубић није успео да изгради флоту која би била у стању да пробије млетачки обруч уз хрваску обалу. Умро је 1312. године за време борби око Задра, када је био на врхунцу своје моћи.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Stjepko II. Šubić Bribirski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Павле I Шубић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди]

Извори[уреди]