Павле I Шубић

С Википедије, слободне енциклопедије
Павле Шувић
Pavao I. Šubić Bribirski.jpg
Павле Шубић
Датум рођењац 1245.
Место рођењанепозато
Краљевина Хрватска
Датум смрти1. мај 1312.
Место смртиБрибир
Краљевина Хрватска
ДинастијаHouse of Šubić
ОтацСтјепко Шубић
СупружникУрсула Немањић
ПотомствоПавле II Шубић, Младен II Шубић, Јурај II Шубић
ПретходникNicholas Gutkeled
НаследникМладен II Шубић

Павле Шубић (ц 1245 — 1. мај 1312) био је брибирски кнез из братства Шубића Брибирских.

Наставио је политику претходника који су се борили за власт над далматинским градовима на подручју јужно од планине Гвожда (Петрове горе), и у дугогодишњој борби успео да потпуно учврсти власт у Далмацији и Хрватској, односно на подручјима јужно од Велебита. Као кнез Сплита и приморски бан од око 1273. године, успео је да уз помоћ свог брата Младена Шубића стиша 1277. године сукоб Сплита и Шибеника са Трогиром. У рату Млечана с Омишанима, Шубић је 1279. године освојио Омиш и учврстио своју власт у тој области.

У борбама за угарско-хрватски престо крајем 13. века оба претендената борила су се за подршку Шубића, што је он искористио и од обојице 1292-1293. године добио у наследни посед целу Далмацију и Хрватску, од источних граница жупаније Гацке до Хума, са наследном банском чашћу, која се тада по први пут појављује у Хрватској. Власт Павла Шубића признавала је тада сва властела у Хрватској и Далмацији.

Шубићева држава

Године 1299. завладао је и Босном до Дрине, а 1302. године Босну је дао на управу сину Младену Шубићу. Младен је добио титулу бана Босне, док је Павле носио титулу бана Хрвата и господара Босне, а назвао се и „херцег“. На целом приморју, од Сења до Неретве, тад још једино Задар није био под влашћу Павла Шубића, али је и тај део приморског копна дошао под његову управу 1311. године. И поред чврстих упоришта на јадранској обали, Павле Шубић није успео да изгради флоту која би била у стању да пробије млетачки обруч уз хрваску обалу. Умро је 1312. године за време борби око Задра, када је био на врхунцу своје моћи.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Стјепко Шубић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Павле I Шубић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]