Павле I Шубић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Павле Шувић

Павле Шубић
Павле Шубић

Датум рођења [[ ]] око 1245.
Датум смрти 1. мај 1312.(1312-05-01)(Грешка у изразу: непознати оператор "<"Грешка у изразу: недостаје операнд за - год.)Грешка у изразу: непознати оператор ">"
Место смрти Брибир (Краљевина Хрватска)
Порекло и породица

Павле Шубић (око 1245 — 1. мај 1312) био је брибирски кнез из братства Шубића Брибирских.

Наставио је политику претходника који су се борили за власт над далматинским градовима на подручју јужно од планине Гвожда (Петрове горе), и у дугогодишњој борби успео да потпуно учврсти власт у Далмацији и Хрватској јужно од Велебита. Као кнез Сплита и приморски бан од око 1273. године, успео је да уз помоћ свог брата Младена Шубића стиша 1277. године сукоб Сплита и Шибеника са Трогиром. У рату Млечана с Омишанима, Шубић је 1279. године освојио Омиш и учврстио своју власт у тој области.

У борбама за угарско-хрватски престо крајем 13. века оба претендената (Хрватска и Мађарска) бориле су се за подршку Шубића, што је он искористио и од обојице 1292-1293. добио у наследни посед целу Хрватску и Далмацију, од источних граница жупаније Гацке до Хума, са наследном банском чашћу, која се тада по први пут појављује у Хрватској. Власт Павла Шубића признавала је тада сва властела у Хрватској и Далмацији.

Шубићева држава

1299. године завладао је и Босном до Дрине, а 1302. године Босну је дао на управу сину Младену Шубићу. Младен је добио титулу бана Босне, док је Павле носио титулу бана Хрвата и господара Босне, а назвао се и „херцег“. На целом приморју, од Сења до Неретве, тад још једино Задар није био под влашћу Павла Шубића, али је и тај део приморског копна дошао под његову управу 1311. године. И поред чврстих упоришта на јадранској обали, Павле Шубић није успео да изгради флоту која би била у стању да пробије млетачки обруч уз хрваску обалу. Умро је 1312. године за време борби око Задра, када је био на врхунцу своје моћи.

Види још[уреди]

Извори[уреди]