Захумље

Из Википедије, слободне енциклопедије
За остале употребе, погледајте страницу Хум.
Кнежевина Захумље
Застава Застава
Застава Грб


Dalmatian principalities, 9th century.png
Захумље у 9. веку
Географија
Континент Европа
Регија Балкан
Политика
Облик владавине Кнежевина
 — Кнез
Историја
Историјско доба Средњи век
 — Оснивање 9. век
 — Укидање 12. век
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Simple Labarum.svg Византија Дукља Serbian Kingdom under King Constantine Bodin-sr.svg
Central and Eastern Europe around 950 AD.png Кнежевина Србија Рашка Serbia under Stefan Nemanja and Stefan the First-Crowned.jpg

Захумље је била српска средњовековна кнежевина која је обухватала јужну Далмацију и делове Босне и Херцеговине до 10. века. Почетком 10. века, Захумље је било у саставу државе српског кнеза Часлава Клонимировића.

ВикицитатиЗахумљани који сада тамо живе су Срби, који потичу од времена онога архонта који је побегао цару Ираклију.

—Константин Порфирогенит VII, „О управљању Царству“

Порфирогенит пише да су Срби у 7. веку населили друге делове јужне Далмације, Травунију и Паганију.

Владари Захумља[уреди]

Најстарији познати владар Захумља био је Михајло Вишевић (910-950) који је у име Византије освојио град Сипонто на Апенинском полуострву.

Каснији владари Захумља потичу од кнеза Завиде чији су синови били Стефан Немања, Тихомир, Страцимир и Мирослав. Захумље је дато Мирославу. Као кнез Захумља (1168—1171), оженио се са сестром бана Кулина. Затим следи Тољен и Тољен II, кнез северног Захумља. 1239. године Никола, жупан Захумља се оженио 1338. Катарином Котроманић. Петар је био кнез Захумља (1198—1227) и кнез града Сплита (1222—1225). Андрија је следио као кнез Приморија и кнез Јужног Захумља 1250. Затим Богдан, жупан Захумља од 1249. до 1252. године, који је владао заједно са Радославом 1249. Стјепан Константин је био кнез Захумља и наследник српског престола 1323. Угљеша Мрњавчевић, потомак српске куће Мрњавчевића је владао Захумљем од 1370. до своје смрти, 1404. године. Сандаљ Хранић Косача, кнез Захумља и један од Војвода Светог Саве је постао Велики Војвода Босне до своје смрти 1435. Следио га је Стефан Вукчић Косача за Великог Војводу и кнеза Захумља до његове смрти 1466.

Извори[уреди]

Serb lands in the 9th century.png
Српске земље у средњем веку
У Приморју
У Залеђу