Паронихија

С Википедије, слободне енциклопедије
Паронихија
ЛатинскиParonychia
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностдерматологија
МКБ-10L03.0
МКБ-9-CM681.02, 681.11
DiseasesDB9663
MedlinePlus001444
eMedicinederm/798
MeSHD010304

Паронихија је бактеријска или гљивична инфекција која се јавља уз ивицу нокта. Микроорганизми најчешће улазе у унутрашњост организма кроз ранице настале пуцањем коже, па се јавља инфекција уз појаву црвенила и отока. Болест може бити акутна или хронична.

Акутна паронихија[уреди | уреди извор]

Акутну паронихију узрокују углавном бактерије Staphyloccocus pyogenes, мада се могу надовезати и бактерије Pseudomonas aeruginosa и узроковати озбиљну инфекцију. Јавља се бол, црвенило и оток. Временом може доћи до појаве гноја и целулитиса.

Терапија се углавном састоји у примени антибиотика широког спектра, мада се у случају озбиљне инфекције ради и дренажа гноја хируршким путем.

Хронична паронихија[уреди | уреди извор]

Овај облик паронихије узрокује гљивица Candida albicans. Она се чешће јавља на прстима шаке, посебно код особа чије занимање је повезано са честим боравком руку у води и у контакту са угљеним хидратима.

Промене се јављају на пределу око нокта (перионихијум) и кожици која делимично прекрива нокатну плочу (епонихијум). Ове структуре постају црвене, отечене и јавља се инфекција. Присутан је бол у упаљеном подручју и јављају се промене и на самом нокту који постаје нераван, попречно избраздан, мења му се боја и сл. Притиском на отечено место, долази до цеђења гноја.

Дијагноза се поставља на основу прегледа и лабораторијског изоловања узрочника из исцеђеног гноја. За локалну терапију се користе антимикотици широког спектра деловања, док се за системско лечење користе лекови попут кетоконазола, флуконазола, итраконазола итд.

Извори[уреди | уреди извор]Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).