Antifungalni lek

С Википедије, слободне енциклопедије

Antifungalni lekovi se koriste za tretiranje gljivičnih bolesti kao što su аtletsko stopalo, ringvorm, kandidijaza, ozbiljnih sistemskih infekcija, kao što je kriptokokalni meningitis, i drugih.

Nuspojave[уреди | уреди извор]

Pored oštećenja jetre ili poremećaja nivoa estrogena, mnogi antifungalni lekovi mogu da uzrokuju alergijske reakcije kod ljudi. Na primer, za azolnu grupu lekova je poznato da uzrokuje anafilaksu.

Postoji takođe mnoštvo farmakokinetičkih interakcija. Pacijenti trebaju da pročitaju detalje informacija o leku. Na primer, azolni antifungali, poput ketokonazola ili itrakonazola mogu da budu supstrati i inhibitori P-glikoproteina, koji (između ostalog) izlučuje toksine i lekove u creva.[1] Azolni antifungali su takođe supstrati i inhibitori enzima CYP3A4 i citohrom P450 familije,[1] te uzrokuju povišenje koncentracije blokatora kalcijumskih kanala, imunosupresanata, citostatika, benzodiazepina, tricikličnih antidepresiva, makrolida i SSRI lekova.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б doctorfungus > Antifungal Drug Interactions Архивирано на сајту Wayback Machine (19. јун 2010) Content Director: Russell E. Lewis, Pharm.D. Retrieved on Jan 23, 2010

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

  • Antifungal Drugs – Detailed information on antifungals from the Fungal Guide written by Drs. R. Thomas and K. Barber