Пређи на садржај

Песме (књига Агате Кристи)

С Википедије, слободне енциклопедије
Песме (књига Агате Кристи)
Ориг. насловPoems
АуторАгата Кристи
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески језик (изворно)
Издавање
ИздавачWilliam Collins & Sons
Датумоктобар 1973.
Број страница128. (прво британско издање)
Тип медијатврди повез (прво издање)
Хронологија
ПретходникЗалеђе судбине
НаследникРани случајеви Херкула Поароа

Песме је друга од две збирке поезије књижевнице Агате Кристи. Прва је Пут снова из јануара 1925. Књига је објављена у октобру 1973, у исто време када и роман Залеђе судбине, њено последње дело.

Књига је подељена у два тома, при чему је први део, који заузима више од половине књиге, назван Том I и наведено је на страници о ауторским правима као репринт садржаја Пута снова (погрешно датиран у 1924), међутим постоји неколико разлика између ове две публикације.

Остатак публикације из 1973. под називом II том је, као и његов претходник, подељен у четири сегмента:

  • Ствари
  • Места
  • Љубавне песме и други
  • Стихови данашњице

Једна од песама у низу Љубавне песме и друге носи наслов o M.E.L.M. in Absence. Песма је посвећена другом мужу књижевнице Макс Малован. Није познато када је песма написана, међутим једино дуже одсуство које су брачни пар икада претрпели било је у Другом светском рату када је Макс послат у Египат са Британским саветом у фебруару 1942.[1] и након неколико година и различитих службовања на северу. Африке, да би се вратио кући тек маја 1945.[2] Аутобиографија Агате Кристи и њена званична биографија не говоре о томе да ли песма датира из овог периода или не.

Remembrance, још једна песма у истој секвенци, је песма о губитку вољене особе и поново је штампана у малом истоименом том од шеснаест страница 1988. године од стране Souvenir Press са илустрацијама Ричарда Алена (ISBN 0-285-62876-3 ) Следеће године, Souvenir Press је објавио још једну песму из збирке Мој цветни врт, поново у малом издању на шеснаест страница са илустрацијама Ричарда Алена (ISBN 0-285-62888-7).

Историја публикације[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Morgan, Janet. Agatha Christie, A Biography. (Page 235) Collins, 1984 ISBN 0-00-216330-6
  2. ^ Morgan. (Page 252).