Повртњак

С Википедије, слободне енциклопедије
Повртњак у ботаничкој башти у Лунду (Botaniska trädgården - Lunds universitet).
Врт носегај (Ботаничка башта Кју).

Повртњак (енгл. kitchen garden, франц. potager), потажер део одвојен од осталог дела врта окућнице – украсних биљака и травњака. Већина повртњака су мале верзије старих сеоских башта. Дизајн може да буде веома различит од искључиво утилитарног до украсног. Он је извор поврћа, воћа и биља (зачинског и лековитог) али може да буде вртни простор у геометријском стилу који привлачи визуелну пажњу током целе године, и може да укључи и перене или жбунове међу јестиве биљке, или да их уоквирује. Индустријском производњом поврћа, као делом биљне производње, бави се повртарство и не треба га мешати са повртњаком.

Врт носегај[уреди | уреди извор]

Посебна врста повртњака је врт носегај (nosegay garden) који је био веома распрострањен у Енглеској током XVII века. У њему су гајене биљке за потребе кулинарства али и лековите биљке и оне које освежавају ваздух. Од ових последњих прављени су букетићи – носегај за које се веровало да штите од болести. Удисањем мириса ароматичних биљака из букета сузбијали су се непријатни мириси који су били повезани са болестима. Ово је замењивало купање и прање које је тада ретко упражњавало.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Bartley, Jennifer R. (2006): Designing the New Kitchen Garden: An American Potager Handbook. Portland: Timber Press. ISBN 978-0-88192-772-6.
  • Davies, Jennifer (1987): The Victorian Kitchen Garden. London: BBC Books. ISBN 978-0-563-20442-8.
  • Lazić, Branka (2008): Povrtnjak bašta zelena cele godine. Partenon-Beograd, Institut za istraživanja u poljoprivredi “Srbija”-Beograd, Poljoprivredni fakultet-Novi Sad. ISBN: 90830860